Usvojen zakon o ličnoj karti

29.02.2012.

Lična karta

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas jednoglasno Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji predstavlja osnovni preduslov da 2013. godine počne izdavanje novih ličnih karata sa elektronskim čipom koji će sadržavati biometrijske podatke.

Novina u odnosu na sadašnju ličnu kartu, uz čip, jeste i unošenje podataka u obrazac lične karte latiničnim i ćirilićnim pismom, kao i mogućnost unošenja krvne grupe po zahtevu građanina.

Unošenje entitetskog državljanstva biće moguće na zahtev podnosioca zahteva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH, kao što je slučaj u Brčko distriktu.

Novim zakonskim rešenjima građanima se omogućava pohranjivanje elektronskog potpisa, a svi oni koji se odluče da pohrane svoj potpis u ličnu kartu biće u mogućnosti da koriste veb-servise putem kojih će moći da podnesu zahtev za pasoš i vozačku dozvolu, registruju vozilo, promene adresu i mesto prebivališta ili izvade uverenje o kretanju.

Zakonom je predviđena mogućnost preuzimanja lične karte putem pošte.

Izdavanje novih ličnih karata trebalo bi da počne 1. januara 2013. godine, a građani će ih sukcesivno menjati po isteku važećih ličnih karata.

Procedura usvajanja izmena i dopuna Zakona o ličnoj karti državljana BiH počela je u augustu 2010. godine.