Zavajit, Čelebići i Meštrevac, i dalje odsječeni

08.02.2012.

Foča - put pod snijegom

FOČA – Jedna traka magistralnog puta Foča – Miljevina – Sarajevo je očišćena i prohodna, ali saobraćaj za putnička vozila na ovoj relaciji nije dozvoljen zbog straha od lavine.

U preduzeću “Srbinjeputevi” Srni je potvrđeno da je na dionici Miljevina – Dobro Polje, na uklanjanju većeg broja lavina, angažovano čak šest teških mašina, među kojima su rovokopači i utovarivači.

Prohodna je i jedna traka magistralnog puta Foča – Tjentište, ali je put za Gacko i dalje neprohodan zbog snježne blokade na prevoju Čemerno.

“Nama je trenutno najteža situacija na proboju zavijanog regionalnog puta Foča – Zavajit – Čelebići. Juče je naša mašina angažovana na ovom području za devet časova neprekidnog rada uspjela probiti tek tri kilometra saobraćajnice u pravcu brda Bakić”, rekla je jutros Srni rukovodilac operative “Srbinjeputeva” Mirjana Paprica.

Osim snijega visokog preko dva metra, problem predstavljaju izuzetno niska temperatura od kojih pucaju zaleđeni lanci na točkovima mašina i ledi se nafta.

U Čelebićima, s druge strane, nisu uspjeli osposobiti jedan zaleđeni “dozer”, pa je neizvjesno kada će oko 500 žitelja Zavajita, Čelebića i Meštrevca biti povezano sa svijetom.

U Miljevini je stanovništvo punih 40 časova bez vode, jer i pored obećanja Opštinskog štaba Civilne zaštite, još uvijek nije pročišćen lokalni put Miljevina – Jeleč – Izvorište rijeke Krupice, odakle se ovo rudarsko naselje snabdijeva vodom.

SRNA