Zavejan jedini stanovnik sela Macute

09.02.2012.

Višegrad-snijeg

VIŠEGRAD – Na visoravni Macute, oko 20 kilometara udaljenoj od Višegrada, zavejan je osamdesetogodišnji Dragoljub Tasić, jedini stanovnik ovog sela.

Mehanizacija još nije raščistila put do sela Macute.

“Ne znam kakve će koristi biti i ako se put pročisti do sela ako ne dođu do moje kuće, jer trenuto mogu da se krećem samo do štale u kojoj imam dvije ovce i kokošinjac sa desetak kokošiju”, rekao je Dragoljub Tasić u telefonskoj izjavi Srni.

Ovaj starac kaže da mu je najteže bez lijekova za srce, prostatu i želudac, a juče je dobio i temperaturu, koju može jedino da liječi narodnom medicinom.

Ovaj savremeni Robinzon od živih stvorenja ima još samo mačka Garu, a, kako kaže, društvo mu prave divlje životinje od kojih se najčešće noću čuje zavijanje vukova, a tokom dana vidi njihove tragove koje su ostavili vršljajući oko štale sa ovcama.

Tasić kaže da se ne boji ničega, “jer je sudbina tako htjela da se svi mještani ovog sela i njegove komšije presele na seosko groblje do koga do proljeća, ako preživi, neće moći doći ni da im svijeću za dušu pripali.”

U selu Macutama se poslije Drugog svjetskog rata iz 40 odžaka viorio dim, a u njemu je živjelo oko stotinjak seljana.