Zbog snijega u Novom Goraždu proglašeno vanredno stanje

05. februara 2012. 058.ba

U Novom Goraždu proglašeno vanredno stanje

NOVO GORAŽDE – Opštinski štab Civilne zaštite Novo Goražde donio je Odluku o proglašenju vanrednog stanja zbog elementarnih nepogoda, prouzrokovanih snježnim padavinama.

Konstatovano je da su svi lokalni putevi u ovoj opštini, a posebno je teška situacija u mjesnim zajednicama Oglečeva, Trebeško Brdo i Podkozara, te na seoskim područjima mjesnih zajednica Kopači i Ustiprača.

Magistralni i regionalni putevi, koji prolaze kroz Novo Goražde, su prohodni, ali sa dosta ugaženog snijega i leda na kolovozu. Vodosnabdijevanje u naselju Kopači je problematično jer je izvorište u Kanlićima, sa kojeg se vodom snabdijeva ovaj dio opštine, zaleđeno zbog niskih temperatura.

Utvrđeni su prioriteti djelovanja u narednom periodu, zbog čega će se angažovati sve raspoložive mašine, uključujući i one u vlasništvu privatnih lica, kao i mašine pojedinih preduzeća, koje mogu poslužiti za raščišćavnje putnih komunikacija.

Prioritetni pravci čišćenja lokalnih puteva su: Kozara-Zakalje-Trebeško Brdo-Brijest-Kopači, Sadba–Oglečeva, Podhrid–Bogdanići, Jabuka-Kopači (preko Borak Brda), Donja Sopotnica-Pršeši, te putni pravci i priključni putevi na magistralne pravce u naseljima Kopači i Ustiprača.

Dogovoreno je da se stanovništvu u odsječenim selima i naseljima dostavi neophodna hrana, kao i hrana za stoku, te da se izvrši evakuacija prema potrebi bolesnih lica, odnosno da im se obezbjedi neophodna Mašine i ljudstvo JKP „Novo Goražde“ su na terenu i vrše pročišćavanje putnih komunikacija, kao i osposobljavanje izvorišta za normalno snabdijevanje domaćinstava vodom. Svi medicinski timovi Doma zdravlja su u pripravnosti, a pripadnici vatrogasne i jedinice civilne zaštite su na terenu, koji uz pomoć stanovništva vrše čišćenje snijega.

Na Štabu je bilo riječi i o probleu u montažnim stambenim objektima, u „Boračkom naselju“, koji su bili poplavljeni u decembarskim poplavama 2010. godine, koji nisu sanirani. U 17 takvih objekata problem je namještaj koji već godinu dana nije isporučen, iako je Vlada Republike Srpske firmi koja je zadužena za isporuku platila taj namještaj.

Ujutro, 5. februara u 6,00 časova, u Novom Goraždu je izmjerena temperatura od -16 stepeni Celzijusovih, visina snježnog pokrivača kreće se od 60 santimetara u nižim predjelima opštine do 150 santimetara u višim predjelima, dok na pojedinim mjestima nanosi snijega premašuju dva metra.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: