Crnogorski zakon doveo u pitanje početak rafting sezone

09.03.2012.

Sastanak povodom problema rafting klubova u Foči

FOČA – Ministri bezbjednosti Crne Gore i BiH trebalo bi da se u narednih petnaest dana izjasne o režimu prelaska granice na Šćepan Polju za fočanske raftere i njihove goste u ljetnoj sezoni.

Nakon toga biće održan zajednički sastanak predstavnika nadležnih ministarstava Republike Srpske, BiH i Crne Gore, opštine Foča i raftera kako bi se pronašlo najbolje rješenje, istaknuto je danas na radnom sastanku u Foči kojem su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava Republike Srpske, Granične policije BiH, zvaničnici iz opštine i rafteri.

Sastanak su inicirali fočanski rafteri, čiji je rad i početak nove rafting sezone doveden u pitanje zbog novog Zakona o raftingu Crne Gore.

“Taj zakon je po nas krajnje represivan i restriktivan i njegove zahtjeve je nemoguće ispuniti. Predviđa, između ostalog, da rafteri iz Foče, da bi se bavili ovim poslom, moraju svoju djelatnost registrovati u Crnoj Gori i tamo plaćati brojne licence i odobrenja, koje već plaćaju u Republici Srpskoj i BiH”, rekao je Srni Miroslav Davidović, predsjednik Rafting udruženja “Tara-Drina” iz Foče, koje okuplja 11 klubova.

Davidović, kao i ostali rafteri, smatra da bi crnogorske vlasti prilikom kontrole na granici fočanske raftere trebalo da tretiraju kao goste u tranzitu koji idu na rafting na Taru, zajedničku rijeku.

Kako je istaknuto na sastanku, dogovor nadležnih ministarstava Republike Srpske i BiH i kolega u Crnoj Gori koji bi fočanskim rafterima i njihovim gostima omogućio nesmetan prelazak crnogorske granice na Šćepan Polju doprinio bi razvoju raftinga na ovom području.

“Tara je zajednička rijeka BiH i Crne Gore i niko nema pravo na monopol na njen potencijal i ljepotu”, rečeno je danas.

Načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović nada se da će crnogorske vlasti odgovoriti zahtjevima fočanskih raftera i pojednostaviti kontrole na granici, na Šćepan Polju, i da će režim prelaska biti kao i prošle godine.

“Jednake uslove za rafting trebaju imati i naši i rafteri Crne Gore, jer je Tara zajednička rijeka”, rekao je Krsmanović.

Na sastanku je ponovljen zahtjev raftera lokalnoj zajednici i Vladi Republike Srpse za pokretanje aktivnosti na izgradnji pristupnog puta uzvodno Tarom, sa teritorije opštine Foča.

“Taj put je ključ rješenja svih naših problema koji uslovljavaju dalje bavljenje raftingom, od koga živi nekoliko desetina porodica u Foči i od kojeg korist imaju i opština i Republika Srpska”, ističu u Udruženju rafting klubova u Foči.