Defektolozi nisu džaba studirali

22.03.2012.

Medicinski fakultet u Foči

FOČA – Studenti na odsjeku specijalne edukacije i rehabilitacije, koji studiraju na Medicinskom fakultetu u Foči, ubuduće neće imati poteškoća u traženju zaposlenja.

Novi Zakon o socijalnoj zaštiti RS bolje pozicionira ulogu i značaj defektološke struke kako u radu sa korisnicima, tako i u samom društvu.

Poučeni iskustvom svojih prethodnika, studenti kažu da im se ne pruža mnogo prostora za rad u struci. Biljana Šubara, studentkinja četvrte godine defektologije, ističe da su defektolozi i logopedi u drugom planu u društvu.

– Više značaja i prostora daje se pedagozima i psiholozima, dok su defektolozi, a posebno logopedi, zapostavljeni, što je sasvim pogrešno gledanje i rangiranje – rekla je Šubara.

Njena koleginica Slađana Ćalasan smatra da će se trenutni stav prema defektolozima morati mijenjati.

– Nadam se da će društvo prepoznati naše kvalitete i potrebu za stručnjacima našeg profila – kaže Ćalasanova.
Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS poručuju da će novim zakonom obrazovne, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite morati imati defektologe.

– I centri za socijalni rad će morati imati zaposlene stručne radnike, a među njima su i defektolozi – rekao je Ljubo Lepir, pomoćnik ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu RS.

Lepir je dodao da su defektolozi veoma bitni za funkcionisanje u zdravstvenom sistemu, posebno centrima za mentalno zdravlje, kao i u segmentima porodične medicine.

– Oblast obrazovanja je jedna od ključnih oblasti za njihov angažman. Uvezivanje ova tri sektora obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva je okvir djelovanja budućih, ali i sadašnjih defektologa – istakao je Lepir.
Da sve veća potreba za stručnim osobljem postoji smatra i psiholog u fočanskoj bolnici Aleksandra Salamadić.

– Velika je potreba za stručnim saradnicima koji bi radili posebno sa djecom. U posljednje vrijeme raste broj djece sa teškoćama u savladavanju vještina čitanja i pisanja i školskog gradiva i one djece koja imaju problema sa govorom – rekla je Salamadićeva.

Defektologija

Odsjek specijalne edukacije i rehabilitacije osnovan je akademske 2007/2008. godine. Na ovom četvorogodišnjem studijskom programu školuje se 160 studenata.