Dječaci nose oružje, djevojčice čupaju kose

07.03.2012.

Nasilje djece

FOČA – Maloljetnik I. P. hicem iz pištolja usmrtio mladića pred lokalom, dva mladića pretukla staricu, M. S. napao i udario policajca, maloljetnik nožem napao djevojčicu, dvije srednjoškolke se potukle u školi…

Ovo su samo neki od događaja koji su se desili u opštini Foča u proteklih par mjeseci i podstakli cijelu javnost da se zapita ko je kriv za ogromnu dozu nasilja i brutalnosti među mladima. Jedno je sigurno, u prevenciji nasilja i suzbijanju agresije kod mladih zakazale su sve službe i institucije, a najviše roditelji i škola.

Stručnjaci navode da su alkoholizam, droga, pad morala, nedostatak autoriteta, pogrešni uzori, nezadovoljstvo društvom najčešći okidači agresije.

– Više ima agresivnih mladića nego djevojaka, koji su takvi uglavnom zbog alkohola. Za nijansu su više sklona nasilju djeca iz siromašnih porodica, dok su djeca bogatijih roditelja najčešće bahata i surova – kaže direktor Centra za socijalni rad Ivana Vuković i dodaje da su mladi emocionalno nezreli, a porodica i profesori nemaju kontrolu nad njima.

Defektolog Sreto Kostović smatra da su najviše agresivna djeca koja su začeta ili su rođena u ratu i poslije njega.

– Ta djeca ispoljavaju sve ono što je njihova majka preživljavala tokom rata dok je bila trudna ili dok ih je podizala. Drugi razlog je opšta nesigurnost u društvu, iskrivljena načela, poštenje i rad se ne cijene, već brza para i rizično ponašanje – kaže Kostović i dodaje da su mladi agresivni na svakom mjestu, u kući, školi, na ulici…

– Agresija je pojačana i nema onaj oblik od prije 20 godina. Znali su se potući dječaci i prije, ali danas imamo tešku agresiju, koja za posljedicu ima ranjavanja, ubistva, štetu, sijevanje noževa i pištolja – navodi Kostović, koji smatra da su roditelji i škola izgubili vaspitnu ulogu.

– Mladi danas žele biti velika djeca iz male sredine. Ima onih koji to shvate i budu veliki po kvalitetu i uspjesima, dok drugi budu veliki, jer su na ivici zakona i sve rješavaju nasilnim putem – pojasnio je Kostović.

Zorana Đokić, psiholog u Srednjoškolskom centru u Foči, kaže da je među mladima agresivnost opšteprihvaćena.

– Kod većine je u ranom odrastanju napravljen propust u vaspitanju. I djevojčice i dječaci svakodnevno koriste neki oblik agresije. Čak i kada se pozdravljaju oni jedni druge udare i zakače, a psovke su im uobičajene – kaže Đokićeva.

U policiji kažu da su primjeri nasilja zabilježeni u skoro svim društvenim strukturama.

– Više ima dječaka, ali ima i znatan broj djevojčica, a kada je u pitanju starosna struktura nasilje počinje od 13. godine. Mladi često imaju loš uzor u odraslim kriminalcima, koji ih koriste kao svoje pione za izvršenje različitih krivičnih djela – naveli su u policiji.

Uzori kriminalci i sponzoruše

Govoreći o pogrešnim uzorima, defektolozi kažu da su dječacima najčešći uzori kriminalci, tajkuni, zelenaši, ucjenjivači, dok se kod djevojčica kao najčešći uzor javljaju sponzoruše, polugole pjevačice, koje svojim ponašanjem ili muzikom podstiču na loše korake i reakciju.