Harčenko: Rusija podržava projekat

09.03.2012.

Kusturica i Harčenko

ANDRIĆGRAD – Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas, prilikom obilaska gradilišta “Andrićgrada” u Višegradu, da njegova zemlja snažno podržava ovaj projekat i da razmatra na koji način bi mogla i tehnički da pomogne izgradnju.

“Ovaj projekat ima veliki značaj za našu zajedničku kulturu i tradiciju, kao i za region u kome se nalazi”, dodao je Harčenko.

Režiser Emir Kusturica ponovio je da će ovo biti grad mira i budućnosti “koja će biti izvedena iz prošlosti koja ovdje nije bila vidljiva”.

“U kasabama istočne Bosne građevine su građene od ćerpiča iako je kamena bilo u izobilju jer su osvajači znali da na ovim prostorima neće dugo ostati. Jedino je most Mehmed-paše Sokolovića izgrađen od kamena i trajna je i vječna građevina. Njegovoj ljepoti i stamenosti uskoro će se pridružiti i grad od kamena Andrićgrad”, rekao je Kusturica.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović istakao je da i ova posjeta ambasadora Rusije pokazuje koliko je opravdana ideja da “Andrićgrad” bude izgrađen u gradu poznatom po Ćupriji, Ivi Andriću i drugim znamenitostima.