I Višegrad u evropskim Mostovima kulture

29. marta 2012. 058.ba

Predstavljanje projekta Mostovi kulture

Uz Banja Luku i Novi Grad i Višegrad u projektu kulturnih dešavanja „Mostovi kulture u BiH 2013-2014. godine“, koji će uz koordinaciju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske finansirati Evropska komisija

VIŠEGRAD – Višegrad je jedna od tri opštine u Republici Srpskoj, odnosno među sedam opština na novou BiH, koji je uključen u projekat „Mostovi kulture u BiH 2013-2014. godine“, koji će uz koordinaciju Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske finansirati Evropska komisija, potvrdila je Irena Soldat-Vujanović, pomoćnik Ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Predstavljajući projektne ideje kulturnim stvaraocima Višegrada Vujanovićeva je pojasnila da se radi o IPA projektu, iz komponente jedan, koji finansira Evropska komisija i Evropska delegacija iz Sarajeva.

-Bitno je naglasiti što će se u naredne dvije godine na polju kulture dešavati jedan jako bitan projekat pod nazivom „Mostovi kulture u BiH 2013-2014. godine“. Pošto Višegrad na polju kulture ima šta da pokaže i šta da predoči široj kulturnoj javnosti, jer se radi o gradu nobelovca Iva Andrića koji njeguje kulturnu maniofestaciju „Višegradska staza“, o gradu koji ima čuveni most Mehmed-paše Sokolovića, koji je pod zaštitom UNESKO-a, pokušavamo sa višegrađanima dogovoriti izgradnju organizacionih kapaciteta, kako bi što spremnije dočekali početak realizacije ovog projekta, naglasila je Vujanovićeva.

Ona je dodala da će kulturne organizacije i ustanove iz Višegrada, izgrađujući svoje tehničke i kadrovske kapacitete, dodatno izgrađivati i svoj grad, realiozacijom originalnih i zanimljivih kulturnih projekata od šireg značaja.

-U realizaciji programskih sadržaja u Višegradu, Banja Luci i Novom Gradu, učestvovaće i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, najavila je Vujanovićeva.

Izražavajući zadovoljstvo uvrštavanjem Višegrada u ovaj značajan projekat načelnik Višegrada Tomislav Popović je naglasio da je ovo logičan nastavak i do sada odlične saradnje ove lokalne zajednice sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske.

-Ono što je najbitnije kroz ovaj projekat ćemo moći obučiti i osposobiti mlade kadrove iz oblasti kulture koji će biti sposobni da već za narednu kodinu konkurišu sa originalnim projektnim idejama, kojima ćemo još više unaprijediti sadržaje „Višegradske staze“, ali i aktivnosti svih ovdašnjih ustanova i udruženja iz oblasti kulture, pojasnio je Popović, dodavši da će se tako osigurati blagovremeno korišćenje osiguranih sredstava za dodatne kulturnme sadržaje u ovom gradu.

Po riječima Novice Bogdanovića, koordinatora pomenutog projekta, već sada je potrebno prikupiti projektne ideje sa kojima će višegradski kulturni stvaraoci za narednu, 2013. godinu konkurisati za sredstva Evropske delegacije.

S tim u vezi on je predložio da se i u Višegradu što prije formira Programski savjet za kulturu, koji bi koordinirao sve očekivane aktivnosti vezano za realizaciju projekta „Mostovi kulture u BiH 2013-2014. godine“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,