Nastavljena realizacija „Zimske škole“ za proizvođače maline

11. marta 2012. 058.ba

Zimske škole za malinare

RUDO – U organizaciji Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područna jedinica Sokolac, koja djeluje pri ministarstvu Poljoprivrede Vlade RS, danas je u Rudom nastavljena realizacija Zimske škole za proizvođače maline na području opštine Rudo.

Ovo je bilo treće predavanje u ciklusu od pet koji su planirni, a današnja tema je bila „Bolesti i zaštita maline“, koje je održao prof. dr. Vojislav Trkulja.

Interesovanje proizvođača maline za ovo predavanje je bilo izuzetno veliko, tako da je sala, Doma kulture u Rudom bila prepuna.

Zimske škole za malinare

U ovoj „Zimskoj školi“ ranije su održana dva predavanja. Kako nam je rekao Slaviša Pandurević, rukovodilac područne jednice u Sokocu, naredno predavanje će biti posvećeno zimskoj rezidbi malinjaka i kontroli, a poslednje predavanje biće posvećeno načinu branja, transporta, skldištenja i pakovanja maline, koje će se realizovati u saradnji sa stručnjcima iz Arilja iz Republike Srbije. Ovim predavanjem bi se završila ovgodoišnja Škola za malinare, koja je obuhvatila praktično sve cikluse u proizvodnji maline, od sadnje do berbe i pakovanja.

Ovdašnji malinari još ne znaju koja će biti otkupna cijena maline za ovu godinu, ali kako nam je rekao Mirko Mijušković, 21. marta će se u Sarajevu održati pripremni sastanak proizvođača maline iz BiH, gdje će se dogovoriti o ugovaranju prodaje maline ino kupcima. U aprilu mjesecu bi trebalo da se sa ino kupcima potpiše ugovor koji bi precizirao i otkupnu cijenu maline, kao i sve ostale uslove isporuke maline.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Milovan Kostić

Rođen u Foči. Do početka rata radio kao pomoćnik direktora za praktičnu nastvu u Srednjoškolskom centru Rudo. Bio koordinator projekta Narodna kancelarija i administrator Narodne kancelarije Rudo u Centru za odgovornu demokratiju „Luna“ Rudo.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Milovan Kostić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: