Opština Foča se i dalje zaobilazi

Opština Foča - 30. marta 2012. 058.ba

Konferencija u Foči

FOČA – Elektroprivreda RS i Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS i dalje nastavljaju da zaobilaze lokalnu zajednicu iz procesa donošenja odluka o hidroenergetskom sistemu Gornja Drina, iz procesa izrade investiciono-tehničke dokumentacije, te izbora strateškog partnera – rekao je na današnjoj konferenciji za medije načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.

– Prije četiri mjeseca imali smo posebnu sjednicu Skupštine opštine Foča uz prisustvo predstavnika Elektroprivrede i ministarstva gdje je jednoglasno zaključeno da se od projektnog zadatka do tehničke dokumentacije i pregovora sa strateškim partnerom mora uključiti lokalna zajednica, što je osnovni demokratski princip. Nigdje u svijetu nema da se gradi visoka brana na 300 m od centra grada a da se ne pita lokalno stanovništvo – rekao je Krsmanović i naveo da je prije dva dana u Bijeljini održan sastanak projektanta i revidenta na koji nisu pozvali predstavnika lokalne zajednice, a za 3.april u Trebinju se zakazuje revizija projekta na koji ni do danas nisu pozvali predstavnike opštine Foča.

Predsjednik Skupštine opštine Foča Lutvija Šukalo kaže da opština Foča i dalje hoće da bude partner Vladi RS.

– Ja se nadam da će se ovo stanje promjeniti i da će neko shvatiti o čemu mi pričamo. Smatram da o ovoj problematici trebamo pričati u Foči jer se na području njene teritorije nalaze ovi hidroenergetski objekti. Ne bježimo mi da odemo ni u druge gradove ali nas, na kraju krajeva, niko nije ni zvao – istakao je Šukalo.

Radenka Srndović načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti ističe da opština Foča ima pravo i obavezu i jako je zainteresovana za korištenje rijeke Drine.

– Svakako naši ciljevi su i ekološki, urbani, saobraćajni jednom riječju razvojni u integralnom smislu jer je prirodno da zajednica koja živi i egzistira pored rijeke i na rijeci bude zadovoljna sa načinom korištenja neponovljivog i rijetkog bogatstva koje imamo – kaže Srndovićeva.

Olivera Elez zamjenik načelnika mišljenja je da Elektroprivreda RS, suprotno odluci Vlade RS i SO Foča, nastavlja da razvija model iskorištenja rijeke Drine koji nije prošao neophodnu proceduru, a to je, prije svega, javna rasprava.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,