Pomor pčela – šteta preko 200.000 maraka

Sreten Mitrović - 24. marta 2012. 058.ba

Pčele

ROGATICA – Prošle jeseni 28 registrovanih članova Udruženja pčelara „Sat“ u našoj opštini zazimilo je 1051 košnicu pčela. Kada su uz prve lijepe dane nakon teške zime otvorili pčelnjake neprijatno su se iznenadili. Naišli su na veći broj košnice u kojim nije bilo života, priča predsjednik Udruženja Nenad Kanostrevac.

Detaljnijim pregledom, dodaje on, utvrđeno je da su pčelinja društva uginula i to je bilo alarm za uzbunu. Utvrđeno je da je uginuloi do 80 posto pčelinjih društava, odnosno oko 800 od ukunpog broja evidentiranih jesenjim popisom. Slično je i kod samostalnh pčelara koji nisu članovi udruženja ali imaju zapažen broj društava. Mnogi dugogodišnji pčelari ostali su bez i jednog društva.

Razlog uginuća pčela po opcjeni predsjednika je u dugotrajnoj jesenjoj suši i unosu većih količina nekvalitetnog meda „medljikovac“ koji je izuzetno teško svarljiv u zimskom periodu. Pošto je februar bio mjesec elementarnih nepogoda sa obilnim snijegom, pčele nisu mogle izlaziti na pročišćavanje. Zbog toga je došlo je do zatvaranja njihovih organa za probavu, pojave pčelinje bolesti nozemoze i uginuća cijelih društava.

– Na to, dodaje Kanostrevac, pčelari nisu mogli uticati, pa je uginuće pčela svrstano u posljedice elementarnih nepogoda sa procjenom štete od oko 200.000 maraka. To je bio razlog da se od opštine zatraži pomoć kako bi se bar donekle štete ublažile.

Pčelari traže sredstva da kupe 200 „paketa“ rojeva. Time bi se koliko-toliko umanjile posljedice izazvane uginućem pčelinjih društava u tek minuloj zimi.

– Iako još o tome nije donesena konačna odluka, pčelari se nadaju pozitivnom ishodu njihove molbe iz više razloga. Prije svega i do sada su iz budžeta opštine podržavane njihove akcije i rad Udruženja. Sada im je pomoć još potrebnija pored ostalog i zbog toga što je pčelarstvo višestruko značajno ne samo kao privredna djelatnost nego i kao regulator života u prirodi, kazuje Kanostrevac.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,