Predstavljamo: FK Rudo

06.03.2012.

FK Rudo

RUDO – Fudbalski klub ‘’Rudo’’ osnovan je 1957. godine. Do početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine takmičio se u Međuopštinskoj ligi Sarajevo, a u sezoni 1975/76. godine bio je prvi klub iz Gornjo-drinske regije, koji je igrao u Republičkoj ligi Bosne i Hercegovine, ali je nažalost, te sezone osvojio zadnje osamnaesto mjesto i ispao.

Jedan od svojih velikih uspjeha, svakako je prijateljska utakmica protiv reprezentacije JNA 1989. godine, koju je predvodio selektor Miljan Miljanić, a igrali su zvučna imena poput: Aljoše Asanovića, Dejana Savićevića, Roberta Jarnog… Rezultat te utakmice bio 0:0, a na toj utakmici za ’’Rudo’’ nastupali su: Radojko Pjevčević, Dragan Simšić, Aleksandar Janićijević, Nihad Šulović, Zoran Milošević, Radiša Bradonjić, Salem Redžović, Slavenko Đurović, Željko Bradonjić, Dragoslav Barbarez i Dejan Baković, a trener je bio Miodrag Stanojević.

Kao i svi drugi sportski klubovi početkom ratnih dejstava 1992. godine, klub je prestao sa radom. Ponovo je zaživio u junu 1993. godine, a najzaslužniji za njegov ponovni rad bili su: Mitar Mandić, Radisav Ljubojević, Neđo Ivanović, Radojko Bradonjić i Slobodan Jakovljević.

U toku rata, ‘’Rudo’ je uglavnom igrao prijateljske susrete sa timovima iz Srbije. U nekoliko navrata gostovao je u Priboju, Beogradu, Svilajncu, Užicu i drugim gradovima…

U ljeto 1994. godine, u prvom kolu Kupa RS, ‘’Rudo’’ je kao domaćin pobijedilo ’’Slogu’’ iz Ilijaša rezultatom 2:0. Pod rukovodstvom trenera Mitra Mandića tu utakmicu su odigrali: Novaković, Tešević, Janičijević, Bošnjaković, R. Bradonjić, Kiridžić, S. Bradonjić, Milošević, Ž. Bradonjić, Tanović i Šimšić. U drugom kolu, u prvoj utakmici, ’’Rudo’’ je dočekalo ’’Mladost’’ iz Rogatice i odigralo neriješeno 2:2, ali na revanš nije otputovalo, pa je eliminisano iz daljeg takmičenja.
Formiranjem ligaškog takmičenja Republike Srpske u sezoni 1995/96. godine, ‘’Rudo’’ se takmičio u Drugoj ligi, grupa “Srpsko Sarajevo” u kojoj ostaje sve do sezone 2000/01. godine, kada zbog reorganizacije takmičenja prelazi u Treću ligu.

U sezoni 2002/03. godine, ‘’Rudo’’ osvaja prvo mjesto u Trećoj ligi, grupa “Jug” i plasirao se u Drugu ligu, grupa “Jug”, u kojoj se zadržao sve do 2008. godine. Posljednju drugoligašku sezonu 2007/08. godine za ‘’Rudo’’ odigrali su: Dragan Novaković, Slađan Bendić, Bojan Marković, Boban Jevđević, Zoran Jelić, Dejan Bradonjić, Srđan Gardović, Goran Bradonjić, Milan Todorović, Gordan Đurović, Bogdan Pavlović, Goran Jevđević, Danilo Masalušić, Igor Mirković, Vladimir Radošević, Vladimir Stanić, Vladimir Simeunović, Stefan Bošnjaković, Milan Gardović…

Od sezone 2008/09. godine, klub je član Regionalne lige, grupa “Jug”, gdje je te godine osvojio peto mjesto, a naredne 2009/10. godine četvrto mjesto.

Pored prvenstvenih obaveza, ‘’Rudo’’ je igrao i Kup utakmice, kao i učestvovao na raznim turnirima, poput MOSI igre u Priboju, gdje je 2004. godine osvojio zlatnu medalju. Na tom turniru boje kluba branili su: Nikola Živković, Dragan Novaković, Predrag Mršević, Aleksandar Žilić, Milan Gardović, Srđan Đerić, Slaviša Bradonjić, Slađan Đerić, Zoran Kuzmanović, Nemanja Bradonjić, Darko Jakovljević, Milenko Jovanović, Zoran Pjevčević, Bojan Stanojević…

Dobre rezultate ostvarile su i mlađe selekcije ’’Ruda’’. Dvije godine za redom bili su prvaci u Drugoj ligi, grupa “Jug”, a takođe i dva puta finalisti Kupa grada Sarajeva. Tada su dobre igre pružali: Marko Pjevčević, Milan Pjevčević, Igor Novaković, Slađan Đerić, Mile Tomić, Ivan Pjevčević, Aleksandar Žilić, Marko Žilić, Mladen Elek, Saša Miljić, Žarko Filipović, Vladimir Stanić, Slobodan Glavonjić…