Proizvedu više od 100.000 litara mlijeka

Agencije - 15. marta 2012. 058.ba

Mlijeko

ROGATICA – Da se na selu može dobro živjeti pokazali su Markovići iz Kovanja kod Rogatice koji se mogu pohvaliti najuspješnijim porodičnim gazdinstvom u opštini, a bave se uzgojem goveda i ovaca i proizvodnjom mlijeka.

Prema riječima glave porodice Krste, u njihovoj štali je četrdesetak grla goveda među kojima je najviše visokomliječnih krava muzara od kojih i ljeti i zimi svojim mušterijama u Rogatici isporučuje dnevno u prosjeku 300 litara mlijeka, što je godišnje više od 100.000 litara.

– Veliki je ovo posao. U našoj štali i toru, gdje imamo 75 priplodnih grla ovaca i 50 jagnjadi za prodaju, radi se od ranog jutra do kasno u noć. “Ekipu” za rad sačinjavaju otac Krsto i stric Slavko, oba penzioneri, brat Vlajko i majka Ika, koja je naša desna ruka, i ja. Svako od nas ima svoje zaduženje, ali kad je potrebno svi priskačemo jedni drugima u pomoć – rekao je mlađi Krstin sin Dragiša, koji je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Rogatici.

Zanimljivo je što Markovići ne vole kada neko osim njih ulazi u štalu, jer smatraju da krave odmah daju manje mlijeka.

Dragiša kaže da se ponose što nemaju dugova, ali ističe da je sve teže obezbijediti novac za brojnu porodicu.

– Stočari su nekada bolje živjeli. Sada su troškovi ogromni, a cijene i mlijeka i žive stoke ispod svih rezona. Ovih dana smo prodali tri bika i kad smo sve sabrali ništa nismo zaradili. Svjesni smo da nam je potrebna štala za ovce i novi, jači, traktor. Ali, u ovo vrijeme zadužiti se sa 50.000 maraka, veoma je rizično – rekao je Dragiša.

Subvencije

Kao predsjednik Opštinskog udruženja poljoprivrednika Dragiša se zalaže da se uz subvencije, koje izdvaja Vlada Srpske i resorno ministarstvo, i u budžetu opštine obezbijedi novac za dodjelu olakšica proizvođačima mlijeka i drugih proizvoda.

– Kod sljedećeg davanja pod koncesiju državnog zemljišta ne bi trebalo zapostavljati i individualna porodična gazdinstva – istakao je Dragiša Marković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: