Sela blokirana snijegom već dva i po mjeseca

10.03.2012.

Od snijega skoro srušena kuća Milenka Perišića

FOČA – Sedam domaćinstava u selu Podpeća u opštini Foča i dalje su odsječena od svijeta zbog snježnih nanosa, potvrdio je Srni mještanin ovog sela Milovan Perišić, koji se prije dva dana, prvi put poslije Nove godine, nakon višečasovnog pješačenja uspio probiti do rodne kuće koju je snijeg teško oštetio.

On kaže da lokalni put do sela Podpeća u podnožju planine Humić, oko 12 kilometara istočno od Foče, još nije pročišćen od snijega, a od svijeta su već dva i po mjeseca odsječena domaćinstva u kojima žive Perišići, Pjane, Bodiroge i Markovići.

Šezdesetpetogodišnji Perišić radio je u Budvi na nadnicu, a komšija Milenko Pjano, koji se prvi kroz snijeg pješke probio do sela, telefonom mu je javio da mu je kuća porušena.

“Šteta na porodičnom objektu je ogromna, jer su potpuno uništeni krov, ali i unutrašnjost kuće sa namještajem i stvarima”, priča Perišić, koji je o svemu obavijestio nadležne u Civilnoj zaštiti i opštini Foča.

Stanje oštećene kuće u Podpeću snimiće i nadležna opštinska komisija kada bude formirana i kada se otopi snijeg, a Perišić kaže da nema toliko vremena, jer mora da se vrati u Budvu na posao.

Iz nadležnog opštinskog Odjeljenja za privredu potvrdili su ranije da su od fočanskih poljoprivrednika do sada primili 67 prijava za štetu koju je snijeg izazvao uglavnom na plastenicima i štalama.