Stipendije za hiljadu studenata

Agencije - 09. marta 2012. 058.ba

Stipendije

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske objavilo je danas na svojoj veb stranici konačnu rang-listu odobrenih stipendija za 1.000 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji studiraju u Republici Srpskoj.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će u akademskoj 2011/2012. godini biti stipendirano 1.000 studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa u mjesečnom iznosu od po 200 KM za studente prvog i drugog ciklusa, dok je za studente trećeg ciklusa studija taj iznos 300 KM.

„Prema konačnoj rang-listi, stipendija je odobrena za 673 uspješna studenta prvog ciklusa, 20 studenata iz nerazvijenih opština, 11 studenata sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica na prvom i drugom ciklusu i 243 ostalih studenata prvog ciklusa studija. Biće dodijeljeno i 49 stipendija za studente drugog ciklusa i četiri stipendije za studente trećeg ciklusa studija“, rekao je Kasipović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, na konkurs za dodjelu studentskih stipendija prijavila su se 1.702 studenta u četiri kategorije, a odbačeno je 307 zahtjeva, jer su bili nepotpuni. Studentima koji su konkurisali i u opštinama ostavljena je mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju, a studenti kojima je dodijeljena stipendija Fondacije „Dr Milan Jelić“ izuzeti su iz razmatranja Ministarstva, jer je iznos stipendije Fondacije veći.

Isplata stipendija trebalo bi da počne do kraja marta, a isplaćivaće se 10 mjeseci koliko i traje akademska godina.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove akademske godine izdvojiće i 432.000 KM za sufinansiranje studija studentima na studijskim programima za deficitarna zanimanja, odnosno matematike i fizike, a za početak isplate čekaju se podaci sa fakulteta o broju studenata koji ispunjavaju uslove za dodjelu pomoći.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske stipendira ove akademske godine 24 studenta prvog ciklusa studija, 32 studenta drugog ciklusa i 18 studenata trećeg ciklusa studija u inostranstvu.

Stipendija prvog ciklusa iznosi 2.000 KM, drugog 2.500 KM, trećeg ciklusa 3.000 KM i dodjeljuje se jednokratno.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: