Uređuju grad i brinu o bolesnima

29.03.2012.

uređivanje grada

FOČA – Stotine srednjoškolaca širom Srpske okupljeni u Savjete učenika svake godine organizuju razne volonterske akcije. Na taj način korisno ispunjavaju slobodno vrijeme, a veliki doprinos daju društvenoj zajednici.

Volonterski projekti srednjoškolaca su raznovrsni od pružanja pomoći djeci i omladini sa posebnim potrebama, pomaganja starijima, do zaštite okoline. Najviše projekata finansira Omladinska informativna agencija BiH.

Srednjoškolka Isidora Simanić iz Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju kaže da je njihov Savjet učenika sproveo mnoge projekte u svojoj opštini.

– Imali smo različite akcije čišćenja okoline. Projekat koji radimo ove godine za Omladinsku informativnu agenciju temelji se na tome što ćemo djecu iz Doma sa posebnim potrebama voditi na izlet – rekla je Simanićeva.

OIABiH finansira i volonterski projekat srednjoškolaca iz Bijeljine “Sitnice čine školu lijepom”.

– To je projekat u kojem će učenici kreativno raditi i uljepšati školu i park, poboljšati uslove rada profesora, njihovu komunikaciju sa roditeljima, i rad dežurnih učenika – rekao je Marko Despotović, predsjednik Savjeta učenika Poljoprivredne i medicinske škole u Bijeljini.

“Reciklaža nije gnjavaža”

Srednjoškolci fočanske Bogoslovije već sprovode projekat “Reciklaža nije gnjavaža” i uskoro očekuju veću primjenu.

– Projekat se zasniva na prikupljanju aluminijumske i plastične pet-sirovine iz javnih druženja, ustanova i zelenih površina. Poslije prikupljanja, pristupićemo sortiranju i slanju na reciklažu. Tako ćemo otpad udaljiti iz prirode i našeg životnog okruženja i učiniti je ljepšom – rekao je predsjednik Savjeta učenika Bogoslovije Dimitrije Stanojević.