Borička lijeska ima dvojnika

Sreten Mitrović - 14. aprila 2012. 058.ba

lijeska
ROGATICA – Borike su po mnogo čemu poznat kraj u opštini Rogatica. Uz ostalo mogu se pohvaliti i sa dva endemska stabla (staro i mlado) mečije lijeske (Corylus coluna L.) koja se nalaze u neposrednoj blizini na lokalitetu koje po njima i nosi ime Lijeska tik pored puta koji vodi ka Rogatici ili Višegradu preko Sjemeća.

Botaničari tvrde da staro stablo lijeske ima oko 450, a mlado 80 godina. Ona su već davno upisana u literaturu biljnih rijetkosti i o njima se manje-više sve zna.

Ali, inženjer poljoprivrede i hortikulture Dragan Stakić iz Seljana, kao veliki zaljubljenik u prirodu, lutajući okolnim šumama naišao je na još jedno stablo lijeske koje po izgledu i dimenzijama od korijena do vrha krošnje sliči onom na Lijesci kod Borika.

– Radi se, priča Stakić, o lijesci u šumamasa sjeverne strane brda Strmac nedaleko od prvih kuća u istoimenom selu idući uz brdo iz Seljana. Obim njegovog stabla pri zemlji iznosi 440, a u prsnoj visini 370 centimetara. Grana se u pet velikihstupa čija visina je oko 15 metara. Trenutno je bez lišća pa se lako identifikuje među ostalim rastinjem, posebno po kori koja ima karakteristike kože medvjeda po čemu je i dobila ime.Tu je i proljetna resa koja nagovještava obilan rod predstojećeg ljeta.

– Zanimljivo je, pita se Stakić, kako je ovo div drvo do sada ostalo anonimno ili gakao nezaštićeno kroz toliko godinanisu posjekli drvosječe iz Strmca i Seljana?!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,