Čuvari tradicije hrišćanstva

15.04.2012.

hrišćanstvo

FOČA – Vrata Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog smještenoj na Velečevu u Foči nikada nisu ni za koga bila zatvorena. Već se u Bogosloviji iškolovalo dvanaest generacija mladih bogoslova koji će širom srpske zemlje i svijeta širiti Hristovu riječ i učenje.

MLADI BOGOSLOVI U svom školskom hramu Svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog svakodnevno učestvuju u bogosluženju. Jutarnja i večernja bogosluženja su neizbježna, a svete liturgije se služe nedjeljom i praznicima.

Vrijeme posta i velikih praznika u ovoj školi je svakako posebno. Svi se trude da u odnosima sa drugovima i bližnjima budu smireni i pomireni, srećni i radosni.

Na svakom bogosluženju pjevaju učenici najstarijih razreda dok drugi, mlađi, slušaju i tako se uče. U Časnom postu, svake srijede i petka na večernjem bogosluženju, maturanti u hramu proiznose svoje autorske besjede koje uključuju sve stečeno znanje jednog bogoslova.

ŠKOLA POSJEDUJE I Kapelu za praktičnu nastavu. Đaci obučeni u odežde vježbaju se praksi služenja. Učenici pričaju da sa velikom željom i zanosom služe i čekaju da ponovo na nekog od njih dođe red. Škola ima i recitatorsku, dramsku, novinarsku, šahovsku, sportsku i druge sekcije.

U Srednjoj bogoslovskoj školi trenutno se školuje 95 đaka u pet razreda.

Pored toga što je to jedina srednja škola u RS koja je internatskog tipa, praktična nastava koja se u njoj stiče teška je, ali bogougodna. ĐACI IMAJU TRI predmeta i to Liturgiku, Crkveno pojanje i Omilitiku.

– Liturgika se bavi pitanjima bogosluženja crkvene prakse koja se vijekovima čuva i prenosi generacijama, crkveno pojanje takođe prati istorijski i melodijski razvoj crkvenog pjesništva. Omilitika je u stvari besjedništvo, gdje se učenici upoznaju sa retorikom i vještinom propovijedanja riječi Božije. Darovi za ove nauke su presudni i većina naših đaka je za to rođena – objasnio je Nikola Kovač, profesor u Srednjoj bogoslovskoj školi.

A đaci pričaju da im ništa teško nije.

– Školu doživljavam kao “svoju”. Omogućila mi je da pokažem svoje talente. Crkvenjak sam u našem hramu, a veliki uzor mi je mitropolit daborobosanski Nikolaj  – priča učenik Dimitrije Stanojević iz Zrenjanina.

Maturant Andrej Lukić veli da je škola za njega jedinstveno i neponovljivo iskustvo, zlata vrijedno.

Đaci sa svih strana

Interesovanje za školovanje u Bogosloviji je veliko. Učenici dolaze sa svih strana svijeta. Osim iz Srpske i BiH, tu su i đaci iz Srbije, Kanade, Francuske, Njemačke…

– Primaju se samo odlični đaci i prijemne ispite sprovode episkopi u svojim eparhijama. Kriterijumi su strogi, a poseban akcenat se stavlja na uspjeh učenika u osnovnoj školi ali i na sluh koji je potreban za crkveno pojanje – rekao je profesor Nikola Kovač.

Mošti

U hramu Svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog čuvaju se mošti Svetog novomučenika Momčila Čelebićkog, kivot sa 24 čestice Svetih podvižnika Kijevskih, dok su u riznici hrama pohranjene čestice više svetitelja i ugodnika Božijih koje se iznose na poklonjenje vjernima na dan proslavljanja.