Dodik, Tadić i Kusturica u Andrićgradu [FOTO]

29.04.2012.

Dodik, Tadić i Kusturica u Andrićgradu

„Vrijeme i gradnja moraju biti naklonjeni čovjeku, a to se upravo dešava ovdje u Višegradu“

ANDRIĆGRAD – Predsjednik RS Milorad Dodik obišao je danas u Višegradu sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem i režiserom Emirom Kusturicom radove na izgradnji Andrićgrada i most Mehmed Paše Sokolovića.

Kusturica je rekao da ovaj grad simbolički oslikava našu težnju za renesansnim periodom, koji je jedini nedostatak u našem evropskom duhu, a to trebamo završiti. On se zahvalio Tadiću za prepoznavanje ideje, posebno Andrićevog instituta i rekao da se gradi 1.200 kavdrata mjesečno. Kusturica je istakao da autonomija i sloboda koju mu je dao Dodik nema nigdje u svijetu. Sama odbrana naše tradicije biće institucionalizovana i dovedena na tačku koja će biti logična, dodao je Kusturica.

On je najavio da će gradnja biti završena do Vidovdana 2014. godine, te da se u okviru Andrićevog grada gradi i pozorište u kojem će režirati predstavu „Na Drini ćuprija”, a biće izvođena samo u Andrićgradu.

Dodik je istakao da će se ova važna i plemenita ideja realizovati do 2014. godine i da je zadovoljan onim što je do sad urađeno na tom projektu. Siguran sam da će se ova ideja realizovati dalje bez ikakvih zastoja, te da ne postoji opasnost od eventualnog zastoja i prekida, poručio je predsjednik RS.

Veoma je važno da se početni entuzijazam koji smo imali održava i u ovom trenutku, a posebnu zahvalnost upućujem Kusturici na ideji i entuzijazmu.

Andrićgrad je mjesto koje će na najbolji način očuvati vrijednosti naše nacionalne kulture, rekao je Dodik. On je ukazao na činjenicu da će čitav projekt biti realizovan zajedničkim naporom Republike Srpske i Srbije.

Tadić je rekao da voli često da citira rečenicu Ive Andrića, rekavši da “sa velikim entuzijazmom započinjemo svaki projekat, od istorijskog do građevinskog, a da ga onda sa tako istim entuzijazmom napuštamo i potom se pojavljujemo kao najstrožije sudije“.

“Ubjeđen sam da će Emir Kusturica, zajedno sa Miloradom Dodikom, a ja ću tome doprinijeti svojom enegrijom, izmjeniti taj kritički stav prema nama”, a nadam se da ćemo taj projekat zajedno završiti.

Sasvim je prirodno, smatra Tadić, da upravo kroz ličnost i djelo Ive Andrića objedinimo prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i sve kulture koje su dale doprinos ovim prostorima. Veoma smo ponosni što Ivo Andrić pripada srpskoj kulturi, a institut zaslužuje da oslikava duh Andrića, naučne radove mladih ljudi, istraživačke radove, kao i književne nagrade koje će trajati do duboko u budućnost, zaključio je Tadić.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović ocijenio je da je od neprocjenjivog značaja za višegradsku opštinu i ovu regiju izgradnja i Andrićevog instituta jer će u ovu kultnu ustanovu dolaziti ljubitelji djela nobelovca iz cijelog svijeta.

[royalslider id=”44”]