Intervju sa novoizabranim predsjednikom MSD-a Milenkom Dačevićem

02. aprila 2012. 058.ba

Milenko Dačević

ČAJNIČE – Krajem februara mjeseca mladi socijaldemokrati izabrali su novog predsjednika, koji se kroz aktivno djelovanje i lično zalaganje kroz godine koje su već za nama, uspiješno izborio za ovo mjesto. O sadašnjem i budućem angažmanu, te planovima kroz projekte koji slijede, razgovarali smo sa predsjednikom MSD-a Milenkom Dačevićem.

Čestitamo Vam na izboru gospodine Dačeviću! Recite nam, kako se osjećate sada kada ste predsjednik MSD-a?

– Prije svega, dozvolite da Vam se zahvalim na učtivosti. Ja sam već u svom prvom obraćanju sa mjesta predsjednika MSD-a rekao, da nisam došao na tu funkciju kako bi bio popularan, već da uspostavim jedan sistem, koji će omogućiti mladim socijaldemokratima da iskoriste ustupljeni prostor za manevrisanje, što znači, preduzimanje odredjenih mehanizama koji mogu da budu nepopularni, baziranih na čvrstoj odgovornosti, disciplini i maksimalnom radu, jer se samo na taj način i takvim djelovanjem može ostvariti željeni uspijeh.

Šta su Vaši prioritetni ciljevi, s obzirom da je ovo izborna godina?

– Vidite, sve naše aktivnosti su uperene ka izborima, čak i one koje na prvi pogled nisu u neposrednoj vezi sa istim. Primarni ciljevi prije svega, odnose se na omasovljenje stranke novim mladim snagama, pridobijanjem političkih apstinenata i promocijom mladih političara. Takodje je bitno istaći rad na terenu, gdje bi od gradjana, prvenstveno mladih, dobili povratnu informaciju o tome, koji su njihovi problemi, šta nije bilo dobro u našem radu, kako to popraviti, šta raditi?! Jasno definisanom strategijom, možemo i moramo implementirati niz projekata koji su u okviru realnosti, shodno našim raspoloživim resursima. Bitno nam je da stvorimo ambijent povjerenja i u tome ne treba biti nerealan. Naivno bi bilo davati obećanja, kako se sve odjednom može riješiti. Hajde da „zasučemo rukave“ i uradimo ono što možemo, ne samo za sebe već i za društvo.

Kakav je položaj mladih u MSD-u po Vašem vidjenju?

– Mi svakako koristimo statutarnu ravnopravnost sa svojim starijim kolegama, smatrajući da mladi svojim znanjem, energijom, entuzijazmom, intelektom, mogu unaprijediti socijalnu zajednicu u kojoj žive. U ostalom, to je politika stranke. No medjutim, to ne možemo posmatrati na jednostranoj matrici. Dosta smo čekali da krenemo naprijed, ne smijemo vječito posmatrati stvari sa strane, moraju se podnijeti žrtve kako bi se došlo do pobjede. Prošlo je vrijeme kada smo svaku utakmicu unaprijed proglašavali izgubljenom, moramo iskoristiti situaciju, da drugi bez nas ne mogu. Došlo je vrijeme, kada se moramo osloboditi bremena sopstvene nebitnosti i onoga „polako, sutra ćemo, ma mi smo ne bitni“. Sami biramo, želimo li biti faktor odlučivanja ili prosta scenografija.

Na kraju našeg razgovora, pitala bih Vas, podržavate li rad omladinskih organizacija?!

– Naravno, svako civilizovano društvo kao stožer, centar i osovina svog razvoja, postavlja mlade ljude. Ukoliko one zadovoljavaju kriterije transparentnosti, demokratičnosti, progresivnosti, neophodno im je pružiti priliku za djelovanje, zadovoljenje potreba, dati im šansu kako bi doprinjeli razvoju. One stimulativno djeluju na mlade, oslobadjaju nihilizma, predstavljaju vezivna tkiva i integrativne mehanizme izmedju najrazličitijih grupa, koje lišene površnog nezadovoljstva i mudrovanja, predstavljaju generator promjena, naglašava novoizabrani predsjednik MSD-a Milenko Dačević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Miroslava Perendija

Rodjena je u Čajniču, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Fakultet Političkih nauka završila je u Banja Luci, gdje je stekla zvanje diplomirani novinar. Radi kao novinar – dopisnik za dnevne novine Dan RS i Radio Foča. Urednik je mjesečnog izdanja Biltena – „Mi volimo Čajniče“.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Miroslava Perendija

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,