Izgradnja instituta „Ivo Andrić“ od neprocjenjivog značaja

Agencije - 15. априла 2012. 058.ba

Andrićgrad

ANDRIĆGRAD – Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović ocijenio je da je od neprocjenjivog značaja za višegradsku opštinu i ovu regiju prihvatanje zaključka Vlade Republike Srpske da, zajednički sa Vladom Srbije u „Andrićgradu“ izgradi institut Ive Andrića jer će u ovu kultnu ustanovu dolaziti ljubitelji djela nobelovca iz cijelog svijeta.

„Uz Fakultet lijepih umjetnosti u `Andrićgradu`, Institut će od Višegrada stvoriti novu prijestonicu kulture i obrazovanja u Republici Srpskoj, a sve to zahvaljujući vizijama režisera Emira Kusturice i svesrdnoj podršci Vlade i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se u gradu na Drini izgradi `Andrićgrad`“, rekao je Popović Srni.

On je podsjetio da je odluka opštinskih vlasti da se Višegrad odrekne Sportskog cenra „Ušće“, najljepšeg dijela grada, bila hrabra i opravdana jer će se u gradu od kamena oživjeti Andrić i njegovo djelo, a ovo mjesto će postati nova svjetska turistička atrakcija.

Ugovorom o zajedničkom osnivanju Instituta „Ivo Andrić“ u Višegradu, Vlada Srbije obavezala se da obezbijedi 100 miliona dinara, a Vlada Republike Srpske da stvori uslove za potrebne dozvole i saglasnosti za izgradnju Instituta, projektnu dokumentaciju, te sredstva nakon završetka objekta za priključenje na komunalni sistem.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,