Katanac na jedinu organizaciju mladih

Glas Srpske - 13. aprila 2012. 058.ba

savjet mladih

FOČA – Mladi u Foči smatraju da ništa ne mogu promijeniti na bolje, a nemaju ni podršku lokalne vlasti, pa u ovoj opštini zvanično ne postoji nijedna omladinska organizacija koja aktivno radi.

Iako u opštini kao omladinsku organizaciju izdvajaju Savjet mladih, njihova prostorija već duže vrijeme je pod katancem, bez struje, interneta i opreme za rad. Član Savjeta mladih Foča Đorđe Gagović kaže da nemaju uslove za rad i funkcionisanje.

– U protekle dvije godine nismo imali podršku vlasti. Naš posljednji projekat bio je u decembru 2010. godine, a poslije su u našoj prostoriji zbog neplaćanja isključili struju i internet, tako da više nismo mogli ni da se okupljamo – ispričao je Gagović.

On je dodao da su pokušavali da se izbore za veću pomoć od vlasti, ali bezuspješno.

– Išli smo i na lokalne sjednice Skupštine, čak su i odbornici postavljali pitanja koja se tiču našeg funkcionisanja, ali sve se završavalo samo na tome – rekao je Gagović i dodao da osim vlasti ni sama omladina nije mnogo zainteresovana za rad u Savjetu.

Još krajem 2007. godine SO Foča usvojila je dokument “Strategija za mlade za period od 2008. do 2013. godine”, koji je usmjeren na poboljšanje statusa mladih u društvu.

– U okviru ove strategije značajno mjesto zauzima Savjet mladih, koji se često prijavljuje na konkurse i realizuje projekte koji se odnose na kulturu i zaštitu životne sredine. Bio je zapažen jedan projekat srednjoškolaca koji su u Savjetu, a to je zapošljavanje i preduzetništvo mladih – rekla je načelnik Opštinskog odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radenka Srndović.

Na pitanje zašto mladi okupljeni u Savjet nemaju gdje da djeluju, Srndovićeva je dodala da su prethodne generacije koje su bile u Savjetu nenamjenski trošile novac koji je obezbijedila opština.

– To je bilo prije tri godine. Njihova kancelarija bila je pod zakupom koji nisu uredno izmirivali. Imali su jedan projekat za koji su dobili novac da pokriju sve troškove, što nisu učinili, pa su se računi nagomilali. Za to smo saznali i zbog toga je čak i načelnik opštine imao sumnju u njihov rad – rekla je Srndovićeva i dodala da mladi u Foči nisu mnogo ni voljni za volonterski rad u Savjetu.

– Nažalost, mladi su okrenuti drugim stvarima koje nisu afirmativne. Hoće da im se sve desi preko noći – istakla je Srndovićeva.

Problemi

Većina mladih kaže da ne zna gdje bi se i kome obratila za svoje probleme.

– Iskreno ne znam, a sumnjam da zna većina nas. Prepušteni smo sami sebi, i od lokalnih i od državnih vlasti, a kao takvi se i ne trudimo da nešto promijenimo – istakla je Fočanka Marijana Popović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,