Opština ne sprečava gradnju “na divlje”

Glas Srpske - 24. aprila 2012. 058.ba

divlja-gradnja

FOČA – Iako je Zakonom o uređenju prostora i građenju bila dužna, opština Foča jedna je od šest lokalnih zajednica u RS koja još nije donijela odluku o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

U Foči postoji znatan broj objekata koji će morati biti legalizovani ili će biti uklonjeni. U fočanskoj opštini nemaju precizan podatak koliko tačno ima ovakvih objekata na području grada. Kažu da broj čvrstih objekata nije veliki.

– Najviše je šupa i garaža koje su sagrađene ili dograđene pored kuća. Ima ih sigurno stotinjak, dok je manje kuća koje su bespravno izrađene. Većina vlasnika kuća je dograđivala stepenice, balkone ili potkrovlja, a nisu to legalizovali – rekli su u Odjeljenju za inspekcije.

Opštinari kažu da će uskoro biti donesena odluka o legalizaciji i dat rok da se ovaj proces uredno sprovede.

– Skupština opštine će uskoro razmatrati ovu odluku i ostaviće razuman rok da ljudi dođu i prijave svoje objekte za legalizaciju. Za one koji poslije tog roka ne prijave objekte biće izdata rješenja za uklanjanje ili rušenje – pojasnili su u Odjeljenju za inspekcije opštine Foča.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kažu da ne postoje sankcije za opštine koje nisu donijele ovu odluku na vrijeme. Kažu da su prema Zakonu o uređenju prostora i građenju sve opštine bile dužne da donesu odluku o legalizaciji do kraja 2010. godine.

– Vlasnici bespravno izgrađenih objekata imali su mogućnost da zahtjev za legalizaciju podnesu u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu opštinskih odluka, odnosno, do kraja 2011. godine. Oni koji ne podnesu zahtjev za legalizaciju u roku gube mogućnost naknadne legalizacije. Praktično, opštine koje još nisu donijele odluke najveći problem napravile su svojim stanovnicima – navela je portparol Ministarstva Gorjana Rosić.

Iako ne raspolažu tačnim informacijama zašto sve opštine nisu donijele odluku, u Ministarstvu ne smatraju da se radi o izbjegavanju zakonskih obaveza.

– Osnovni problem je nedostatak prostorno-planske dokumentacije, stručnih kadrova koji bi sproveli ovu odluku i loša ekonomska situacija vlasnika bespravno sagrađenih objekata – navela je Rosićeva i dodala da legalizacija bespravno sagrađenih objekata na osnovu važećeg zakona i opštinskih odluka nije dala zadovoljavajuće rezultate.

– Ministarstvo je programom rada za 2012. godinu predvidjelo izmjenu zakonske regulative, koja će legalizaciju definisati na novi način, sa jedinstvenim kriterijumima, koji do sada, nažalost, nisu postojali, a to podrazumijeva i nove rokove. Usvajanje ovih izmjena je predviđeno za četvrti kvartal ove godine – pojasnila je Rosićeva.

Opštine
U RS ima oko 80.000 bespravno izgrađenih objekata. Odluke o njihovoj legalizaciji donesene su u 57 opština. Samo šest opština nije ispunilo svoju zakonsku obavezu i to Foča, Ribnik, Kupres, Istočni Mostar, Bileća i Oštra Luka.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,