Pastiri se vraćaju na planine

Glas Srpske - 06. aprila 2012. 058.ba

ovce
FOČA – Opština Foča je prema popisu iz 1991. godine imala više od 70.000 krupnih grla ojagnjenih ovaca i u to vrijeme ovim brojem prešišala čak i Sloveniju.

Poslije 30 godina, popisa i dalje nema, a broj ovaca daleko je manji. Još da nije pomoći države i lokalne zajednice ovce bi danas na obroncima bile atrakcija.

Tipičan primjer za to je selo Brusna gdje je nekadašnje vodeće zanimanje bilo uzgoj stoke, a danas se još dvadesetak mještana bavi ovom poljoprivrednom granom.

Mještanin Dragoslav Stanojević već deset godina uzgaja više od stotinu grla ovaca od kojih, kako kaže, može da se živi, posebno uz veću podršku vlasti.

– Država je imala sluha, osmislila je i procijenila kome treba pomoći na pravi način. Dobio sam iz Ministarstva poljoprivrede podsticaj u vrijednosti 1.300 maraka, ali prethodnih godina nismo dobijali ništa – kaže Stanojević.

U opštini kažu da se poljoprivrednicima pomaže koliko može i da je stanje u ovoj oblasti mnogo bolje nego ranije.

– Tu su podsticaji sa nivoa republike, koji su tek posljednje godine počeli više da se koriste i daju. Poljoprivreda i u opštinskim dokumentima ima strateški značaj i ulažemo koliko je moguće u njen razvoj – rekao je Milenko Vladičić, šef stručne službe za poljoprivredu pri opštinskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da na različite načine pomažu uzgajivače ovaca.

– Imamo premije za proizvodnju i uzgoj ovaca koji mogu da ostvare nosioci gazdinstava čije stado ima minimalno stotinu ovaca. Visina premije usklađuje se sa veličinom stada. Stočari koji uzgajaju čistokrvne rase, poput romanovske, teksel i njemačke merino, imaju pravo na premiju uvećanu za 20 odsto – rekao je portparol Ministarstva Bojan Kecman.

Mlijeko
Kecman je istakao da uzgajivači ovaca imaju pravo i na premiju za proizvedeno mlijeko.

– Za mlijeko ekstra klase premija je 0,35 KM po litru, i do deset feninga po litru za mlijeko treće klase. Dajemo i podsticajna sredstva za sanaciju i izgradnju novih objekata, odnosno ovčarnika, s tim što minimalan iznos ulaganja mora biti 5.000 maraka, a smještajni kapacitet ovčarnika treba biti najmanje stotinu grla – rekao je Kecman.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,