Prvomajski uranak u Višegradu

30. aprila 2012. 058.ba

Višegrad

VIŠEGRAD – Prvi maj je praznik i svetkovina koja se slavi širom svijeta. U mnogim zemljama, Prvi maj se poistovjećuje sa Praznikom rada, koji je proistekao iz tradicije radničkog pokreta. Međutim, slavljenje prvog maja ima korijene u drevnim paganskim praznicima prirode čije je poštovanje preživjelo do današnjih dana.

Prvomajski uranak je narodni običaj i svetkovina koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se noć uoči prvog maja provede u prirodi pored logorske vatre. Najčešće se tokom uranka sprema neko jelo u kotliću ili na roštilju. Gotovo svaki grad ima svoja tradicionalna prvomajska izletišta, a najčešće su to zelene površine izvan grada.

Pitali smo mlade Višegrađane kako se oni pripremaju za ovaj praznik.

Vesna KrsmanovićVesna Krsmanović (23)

Praznik ću provesti kod banje sa društvom. Prvi maj za mene predstavlja dan za opuštanje, odmor i lijep provod sa dragim ljudima, a pripreme su završene.

 

Darko ŽilićDarko Žilić (20)

Za mene je prvi maj kao i svaki drugi dan, samo sto je ovaj neradni pa raja iz grada u velikom broju posjećuje okolne gradove, piju, jedu i slično. Sa društvom idem u Užice i biće to dernek.

 

Nikola ŠimšićNikola Šimšić (21)

Za uranak je sve pripremljeno ekipa i ja idemo kod kapele. Idemo ujutru rano, a piće i roštilj je kupljeno.

 

Zoran RadovićZoran Radović (24)

Moje društvo i ja idemo na Veljin lug. Biće nam odlično, sve smo pripremili čeka se samo da krenemo. Kupili smo roštilj i biće ovo nezaboravno druženje.

 

Slađana JelišićSlađana Jelišić (19)

Mi smo sve pripremili za uranak, kupili smo roštilj. Praznik ćemo proslaviti u Okrugloj, a idemo već večeras jer je ovo uranak. Alkolohola nema, samo sokovi. Večeras oko devet polazimo i svi jedva čekamo.

 
Ekipa 058.ba želi vam srećan prvomajski praznik, lijepo se provedite i uživajte u dobroj hrani i prirodi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Jovana Borovčanin

Rođena je u Sarajevu, a osnovnu i srednju školu završila je u Višegradu. Diplomirala je u Banja Luci na Fakultetu Političke nauke, odsjek novinarstvo i komunikologija.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Jovana Borovčanin

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,