Regata od Višegrada do Beograda

23.04.2012.

Kajak kanu regata

VIŠEGRAD – Udruženje Srpskih veslača Dunavske internacionalne regate organizovaće od 28. aprila do 7.maja, Drinsko – savsko- dunavsku kajak i kanu regatu.

Udruženje Srpskih veslača Dunavske internacionalne regate -TID-a, organizovaće od 28. aprila do 7.maja, Drinsko – savsko- dunavsku kajak i kanu regatu -Memorijal “Vitomir Dizdarević Admiral Kuk”, od Višegrada do Beograda.

Prema rečima predsednika Udruženja Dejana Jovanovića, dnevno će prevaljivati od 33 do 65 kilometara, a princip je dnevno veslanje i kampovanje u prethodno određenim mestima u dogovoru sa turističkim organizacijama opština.

Ove godine prijavljeno je više od 50 inostranih učesnika iz Nemačke, Austrije, Mađarske i Bugarske, a uz kajakaše iz Republike Srpske i Srbije ispunjen je broj od 80 kajakaša, koji je ograničen zbog smeštajnih kapaciteta, kompaktnosti i kontrole grupe.

Regata kreće od mosta na Drini u Višegradu gde će veslačima domaćini biti predsednik opštine, Turistička organizacija, Veslački savez Republike Srpske i meštani. Sledeće etapno mesto je Etno kamp Stari Brod na Perućačkom jezeru.

Regata će preći u Srbiju kod brane Perućac, na sezonskom graničnom prelazu sa BIH, koji je prvi put otvoren prošle godine zbog prolaska te regate. Veslači će tu biti gosti turističkih organizacija opština Bajina Bašta, Ljubovija i Mali Zvornik.

Učesnici regate posetiće manastir Soko Grad u blizini Ljubovije i koloniju beloglavih supova u kanjonu reke Trešnjice. U Malom Zvorniku veslači će se uključiti u “Gurmanijadu”, koju organizuje Turistička organizacija tog grada, a posetiće i tajani grad Karađorđevića koji je svojevremeno bio sklonište namenjeno dinastiji.

Kod Pavlovića Ćuprije, regatu će po prvi put dočekati Turistička organizacija Bogatića, gde je planiran izlet u etno selo Sovljak i upoznavanjem tradicije, običaja, istorije i kulture mačvanskog kraja.

U mestima duž reke Save, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Zabrežju, veslači će posetiti arheološke iskopine Sirmijuma, gde je rođeno sedam rimskih imperatora i rezervat prirode ”Zasavica”.

Regata će biti završena 7. maja na Ada Huji u Beogradu, gde opština Palilula stvara svoj nautički i rekreativni centar. Tu će inostranim gostima biti predstavljena kultura, istorija, tradicija, etnologija i ekologija predela kroz koje je regata prošla, kao zemlje Srbije.

Moto ovogodišnje regate je ”Veslanjem za čistiju Drinu” jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka, veslači skreću pažnju na problem sa otpadom kojim se zagađuje reka.

Jovanovć podeća da će se regata kretati najlepšim kanjonom Evrope, snažnom i čistom rekom koja sa svojom smaragdno zelenom bojom iznenađuje one koji po prvi put dolaze.

On je pozvao sve ljubitelje kajaka i boravka u prirodi i aktivnog odmora da se pridruže regati.