Težak položaj penzionera

17.04.2012.

penzioneri
ROGATICA – Podatak da od 2010 penzionera, koliko ih trenutno živi u opštini Rogatica, 1240 ili 62 posto primaju penziju do 350 maraka, najbolje govori koliko je ovdje težak penzionerski život. To je i razlog da je Udruženje penzionera tokom prošle godine najviše pažnje posvećivalo sopcijalno-humanitarnim pitanjima, rečeno je na godišnjoj skupštini koja je ovih dana održana.

– Samo kroz jednokratne i povremene pomoći od po 50 maraka pomognuto je 461 penzioner i po tom osnovu isplaćeno je 23.050 maraka. Pomoć je išla penzionerima sa penzijom do 230 maraka uz uslov da je nisu dobijali tokom 2010. godine u kojoj su najvećim dijelom pomoć dobijali penzioneri sa primanjima od po 160 maraka, reče predsjednik Udruženja Radomir Bukva.

– Ali to nije i sve. Za 80 umrlih penzionera i 14 supružnika, porodicama je uručeno po 250, odnosno 150 maraka, što u ukupnom iznosi 22.100 maraka. Uz to putem Udruženja obezbijeđen je ogrijev na odloženo plaćanje do 6 mjeseci za 400 penzionera koji su „povukli“ 3.300 kubnih metara drveta za ogrijev koje je isporučilo Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“, dodao je Bukva.

Na odgođeno plaćanje 17 penzionera boravilo je u banji „Vilina vlas“ u Višegradu, a 50 ih je, u okviru kulturno-zabavnih aktivnosti, išlo u jednodnevnu posjetu, uz snošenje troškova od 50 posto, fruškogorskim manastirima, Sremskim Karlovcima i Petrovaradinskoj tvrđavi kod Novog Sada. Za većinu njih ovo je bilo prvo viđenje ovih dijelova Srbije.

– Ovih i drugih aktivnosti, kazuje Bukva, bilo bi još više da je bolja finansijska situacija Udruženja. Osnovni izvor prihoda je članarina u visini od po 2 marke od mjesečne penzije i pomoć budžeta Opštine iz koga je prošle godine doznačeno 12.000 maraka, odnosno 6 maraka po penzioneru.

– To ne samo da je malo, već i nedopustivo u ova teška vremena u kojim je penzionerska populacija najugroženija po svim osnovama, rečeno je na skupštini. Otuda i zahtjev Opštini da se ova pomoć poveća na bar 20.000 maraka. Penzioneri će ih kao i do sada podijeliti najugroženijim.

U nizu zaključaka za što uspješniji rad u ovoj godini je i obaveza Upravnom odboru u predsjedniku Udruženja da pokušaju riješiti pitanje objekta za okupljanje penzionera. Postojeći, koji je smješten u centru grada, je neuslovan za potrebe „običnih“ članova, pa je predloženo da se pokuša sa zamjenom za neki drugi, na mirnijem mjestu, u kome bi se otvorio klub i ostvarivale druge potrebe penzionera.