Zanemarena obilježja iz NOR-a

Sreten Mitrović - 27. aprila 2012. 058.ba

spomenik
ROGATICA – Prema podacima iz Odjeljenja za opštu upravu u Administrativnoj službi opštine pri kome su i poslovi boračko-invalidske zaštite, tokom NOR-a na području opštine poginuo je 361 borac i 1686 žrtava rata. Sjećanja na njih do početka posljednjeg rata čuvalo je 17 različitih spomen obilježja.

Rat i mlin vremena praćen neberigom prema ovim objektima pijeteta neki od njih su nestali. Ostali su ipak oni najznačajniji. Među njima je prije svih Partizansko spomen groblje na Lužnici u kome je sahranjeno 97 boraca NOR-a i 10 žrtava rata. Tu je i Spomen-obilježje (spomenik i spomen česma) u Gučevu, spomenik na Stublenom brdu kod Stjenica, Spomen-škola u Okruglom, spomenik u Mesićima i neki drugi.

– Sva ova spomen obilježja, osim donekle Partizanskog groblja na Lužnici, jer je uz njega tokom i poslije rata niklo novo gradsko groblje o kome brine JP „Komrad“, su u vrlo lošem stanju. O njima niko ne brine i iz dana u dan se sve više urušavaju. Najbolji primjer za to je spomen obilježje porodici prvoborca Vese Rackovića u Seljanima koji je ruglo seoskog groblja, priča predsjednik Sekcije učesnika NOR-a u Rogatici Radisav Planinčić.

– Slično je, dodaje on, i sa grupnim i pojedinačnim spomen-obilježjima na groblju u Lađevinama i mnogim drugim seoskim grobljima i ako se nešto hitno ne poduzme, loša sudbina čeka i sva ostala spomen-obilježja širom opštine koja se organizovano ne posjećuju pa često ni od rodbine potomaka onih na koja ih podsjećaju. Poseban apel za sanaciju spomen obilježja dolazi iz Gučeva. Vojko Frganja, član Savjeta Mjesne zajednice iz ovog sela, uporno traži da se ovom objektu posveti veća pažnja jer on svjedoči o tome da je u NOR-u listom učestvovao ovaj kraj kroz čuvenu Gučevsku četu Romanijskog partizanskog odreda u kojoj je, piše na mermernoj ploči spomenika, poginulo osam puta po dva brata, dva puta po tri, dva puta po četiri brata (Karišici i Cerovići), pet braće Radonjića i dvanaest jedinaca u majki…

Načelnik opštine Radomir Jovičić reče da spomen-obilježja iz NOR-a nisu do kraja zaboravljena. Groblje na Lužnici održava JP „Komrad“. Prenesen je i spašen od urušavanja spomenik na Stublenom brdu, a u toku ove godine u budžetu opštine obezbijeđena su sredstva za sanaciju spomenika porodice Racković u Seljanima i makar djelimično spomen-obilježje u Gučevu, a po posebnoj komisiji snimljeno je stanje i svih ostalih objekata i oni će se sanirati prema stepenu oštećenja i raspoloživim sredsvima u budžetu opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,