Dan bez duvanskog dima!

RTRS - 31. маја 2012. 058.ba

Cigarete

ZANIMLJIVOSTI – Danas se obilježava Svjetski dan bez duvanskog dima.

U svijetu godišnje od upotrebe duvana umre skoro šest miliona ljudi, a više od 600 hiljada su nepušači izloženi duvanskom dimu – uglavnom su to žene i djeca.

„Uplitanje duvanske industrije“ – tema koju Svjetska zdravstvena organizacija posvećuje Svjetskom danu bez duvanskog dima. U Republici Srpskoj od 35 do 40 odsto stanovništa puši, što je svrstava u sam vrh po broju pušača u Evropi – ipak u posljednjih nekoliko godina taj trend je u padu.

Broj pušača počeo je da opada zahvaljujući, prije svega, zakonima koje je propisalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, rekao je nacionalni koordinator za kontrolu duvana Srpske Darko Marković.

On je istakao da Srpska ima odličnu zakonsku regulativu, te da bi se, ukoliko ti zakoni budu poštovani, u narednih deset godina broj pušača u Srpskoj mogao smanjiti na minimum.

„Stanje je bolje nego što je bilo prije dvije ili tri godine i biće sve bolje. To je postepeni proces čiji se rezultati vide tek poslije nekoliko godina“, rekao je Marković povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja.

On upozorava da pušenje predstavlja najveći faktor rizika po ljudsko zdravlje i spada u bolesti zavisnosti.

„Pušenjem jedne cigarete u vazduh se ispušta oko 4 000 štetnih supstanci, od kojih su 40 izrazito kancerogene – one putem udisanja ulaze u svaki dio ljudskog organizma i doslovno napadaju svaku ljudsku ćeliju“, rekao je Marković.

Pasivno pušenje je možda čak i gore od aktivnog pušenja, jer nepušači, osim duvanskog dima, udišu i produkte sagorjevanja pušača.

Osim toga, dugotrajnim pušenje i povećanje količine ispušenih cigareta ostavlja užasne posljedice na ljudsko zdravlje, skraćuje ljudski život i izaziva tumore.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske 2004. godine donijelo je set zakona među kojima su Zakon zabrane pušenja na javnim mjestima i zatvorenim prostorijama, Zakon zabrane prodaje duvana mlađima od 18 godina i Zakon o zabrani reklamiranja duvana preko sredstava javnog informisanja.

Srpska je 2010. godine potpisala svjetsku Konvenciju o kontroli duvana kojom je morala provesti niz mjera i aktivnosti koje bi dovele do smanjenja pušača. Do 2015. godine mora ispuniti te zahtjeve, među kojima je i zahtjev da se povisi cijene cigareta.

„Najveće efekte u borbi protiv pušenja ima cijena cigareta – od toga imaju korist i pojedinac i država, jer što je skuplja cijena cigareta viša je akciza, a dokazano je da na prestanak pušenja najčešće utiču visoke kazne za pušenje na javnom mjestu kao i visoke cijene cigareta“, rekao je Marković.

Resorno ministarstvo pokrenulo je projekat u kome je 600 ljekara porodične medicine obučeno da daje savjete ljudima koji žele da se odviknu od pušenja.

Svjetska zdravstvena organizacija obiželjava Dan borbe protiv pušenja od 31. maja 1987.godine.

Prema njihovim podacima oko pet miliona ljudi godišnje umre od posljedica pušenja, a do 2020. godine predviđa se da će godišnje umirati 20 miliona ljudi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: