Decenijama tragaju za čuvenim ikonostasom

12.05.2012.

Sveta Troica

ROGATICA – Gdje se sada nalazi stari ikonostas iz hrama Svete trojice u Rogatici? Decenijama se to pitaju oni koji su znali njegovu umjetničku vrijednost i na koji je način iz ove svetinje iznenada nestao.

Poslije izgradnje crkve u Rogatici 1886. godine zasad nepoznati duborezac načinio je ikonostas – remek-djelo koje je plijenilo ljepotom i duhovnošću i bilo ponos grada na obalama rijeke Rakitnice.

– Samo pola vijeka ikonostas je krasio hram posvećen Svetoj trojici. A onda su italijanski okupatori početkom Drugog svjetskog rata, uvidjevši vrijednost ikonostasa i neobičan rad autora, rasklopili njegovu konstrukciju sa ikonama, umotali u papir i drvene ramove i odvezli u Italiju. U ovu zemlju u nepoznati hram ili muzej otpremljene su i ikone sa ikonostasa – kaže sveštenik ovog hrama Rajko Cvjetković.

O tome kako je ikonostas izgledao svjedoči sačuvana jedna fotografija formata 30 puta 40 centimetara koja su čuva kao posebna vrijednost.

Na fotografiji se ispred ikonostasa vide dvoje djece u građanskoj nošnji, pa se pretpostavlja da je fotograf zbog toga i snimio ovaj prizor.

Hram u Rogatici, izgrađen sa primjesama baroknog stila, poslije oštećenja u toku Drugog svjetskog rata detaljnu obnovu i rekonstrukciju doživio je 1964. godine, kada je urađen i novi ikonostas.

Nedavno su sveštenstvo i narod rogatičkog kraja poželjeli da se u njihovoj svetinji načini novi ikonostas. Odlučeno je da ovaj posao, čiju će vrijednost vijekovima ocjenjivati vjernici dok se pred njim budu molili Bogu i istoričari umjetnosti, bude povjeren majstorima iz višegradske opštine.

– Odlučili smo se da ikonostas uradi duborezac Rajko Šiniković iz Višegrada. Pravio ga je tri godine i njegovo umjetničko djelo je sada ukras ovog svetog hrama – kaže sveštenik Cvjetković.

Samouki i bogomobdareni duborezac Rajko Šiniković u svaki reljef u ikonostasu ugradio je, kako kaže, boru sa svog čela, fine linije su otkucaji njegovog srčanog mišića, a sjaj na lukovima i krstovima trag njegove suze potekle u trenutku umjetničkog zanosa.

I ako ikada iko pronađe u Italiji stari ikonostas iz hrama u Rogatici, njegovo mjesto biće, sigurno, na nekom postolju u pravoslavnom muzeju. Možda će i ova priča biti putokaz do tajanstvenog kutka gdje se ovo umjetničko djelo nalazi.

Umjetnik

Na novom ikonostasu hrama u Rogatici je sad i 13 ikona velikog formata i desetak manjih. One su svjetlopisane u vizantijskom stilu. Umjetnik je pri njihovom oslikavanju bio poseban, originalan, crtao ih je uljem na lipovoj dasci umjesto, kako se obično radi, jajčanom temperom na drvetu. Ikonopisac je bio Nenad Despić iz Višegrada.