Dogodine nastava u novim prostorijama

15.05.2012.

Foča

FOČA – Studenti Bogoslovskog fakulteta u Foči sljedeće godine bi konačno mogli da dobiju svoju novu zgradu u centru grada.

U Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu potvrdili su da trenutno iznalaze sredstva za adaptaciju ove visokoškolske ustanove.

– Posvetili smo se ispunjavanju uslova kako bismo dobili kredit koji treba da stvori osnove za adaptaciju nove zgrade fakulteta u centru grada. U pitanju je kredit koji treba da bude odobren i na nivou države – rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković.

On je dodao da bi sve procedure u vezi sa dobijanjem kredita trebalo da budu završene do kraja godine.

– Nadam se da ćemo u idućoj godini moći završiti ovaj objekat i dovesti ga u stanje da se svi njime ponosimo – rekao je Novaković.

Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči Boris Brajović optimističan je i strpljiv kada je u pitanju rekonstrukcija nove zgrade fakulteta.

– Razumijemo sveukupnu ekonomsku situaciju u Srpskoj i znamo da postoje preče potrebe, posebno radnika i boraca. U saradnji sa Univerzitetom i Ministarstvom prosvjete očekujemo da će radovi početi krajem ove godine, da bi sljedeće godine zgrada bila useljiva i u njoj se odvijala nastava – rekao je Brajović.

Zgradu direkcije “Maglića” za potrebe Bogoslovskog fakulteta u Foči prošle godine kupila je Vlada RS za 800.000 maraka. Do sada je urađen projekat za adaptaciju zgrade i sprovedeni tenderi za nekoliko faza adaptacije. Planirano je da zgrada Bogoslovije ima 14 apartmana, 17 kabineta, sedam učionica, biblioteku, restoran i knjižaru.

Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan je oktobra 1994. godine u Foči, kao nastavljač tradicije nekadašnje sarajevske Bogoslovije, osnovane krajem 19. vijeka. Fakultet ove godine slavi 130 godina postojanja, a trenutno na ovoj ustanovi znanje stiče 497 studenata iz brojnih zemalja u okruženju i Evrope.

– Fakultet organizuje tri studijska programa, prvi i drugi ciklus studija, a ove godine organizovaćemo i treći ciklus studija u Foči i u našem isturenom odjeljenju u Doboju – rekao je Boris Brajović, dekan Bogoslovskog fakulteta.

Studijski program za crkvenu umjetnost i slikarstvo sa sjedištem u Doboju jedini je, prema Brajovićevim riječima, na prostoru bivše Jugoslavije.

– Ljudi tu osim teoloških nauka uče i slikarske tehnologije, zaštitu umjetničkih predmeta. Ove godine imamo više zainteresovanih nego što ih možemo upisati – istakao je Brajović.

Saradnja sa evropskim fakultetima

Bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” sarađuje sa fakultetima u Moskvi, Atini i Rumuniji.

– Naša saradnja ogleda se u razmjeni studenata, profesora, teoloških časopisa i izdanja, što omogućava profesorima oba fakulteta da brže stiču viša zvanja – rekao je Aurel Pavel, dekan Bogoslovskog fakulteta “Andrej Šaguna” iz rumunskog grada Sibija.