Izletišta pretvorena u deponije

Glas Srpske - 03. maja 2012. 058.ba

đubre

FOČA – Poslije proslave Prvog maja, mnoga izletišta u Srpskoj su gotovo neprepoznatljiva, jer su ostala zatrpana gomilama smeća.

Nesavjesni građani nisu poštedjeli ni rijeke koje su juče bile pune staklenih i plastičnih flaša, čaša, kesa, ostataka hrane, gomile pikavaca, limenki i ostalih otpadaka.

Mnogi su raspaljivali roštilje na mjestima koja za to nisu predviđena, a neugašena vatra predstavlja veliku opasnost.

Ipak, čini se da je najružnija slika osvanula juče na poznatom banjalučkom izletištu Trešnjik gdje su vandali za sobom ostavili polomljene klupe, prevrnute stolove, korpe i smeće.

– Šteta koja je pričinjena na izletištu još nije poznata, naše ekipe će izaći na teren ovih dana da dovedu u red što se može dovesti. Nažalost, našla se manja grupa pojedinaca koja je pokvarila ugođaj i uništila praznično raspoloženje svih prisutnih – rekao je portparol Administrativne službe grada Milenko Šajić.

Dodao je da ni prošla godina nije bila pošteđena što se tiče vandalizma te da je bilo mnogo pričinjene štete.

Direktor fočanskog preduzeća “Komunalac”, zaduženog za održavanje gradske čistoće, Ranko Šaran kaže da njegovi radnici već dva dana čiste obale rijeka od ostavljenog otpada.

– Nastavljamo i danas da čistimo i to obale Drine i Ćehotine. Iako je ove godine nešto manje bilo organizovanih okupljanja kraj rijeka, radnici su zatekli smeće i kese pune otpada u rijekama, na klupama, na obali. Nerijetko pronađu i dijelove odjeće – rekao je Šaran i dodao da radnici “Komunalca” ne čiste ivične i brdske dijelove grada, tako da pretpostavlja da je slika na takvim mjestima još gora.

U Ekološkom društvu “Gornja Drina” ističu da dosta drveća bude oštećeno prilikom prvomajskih praznika, posebno grane koje se, kako kažu, bukvalno lome i čupaju za paljenje vatre.

U drugim opštinama izletišta su za nijansu bila uređenija, ali je to daleko od onog kako je izgledalo prije prvomajskih proslava, pa su mnogi ljubitelji prirode imali pune ruke posla. Oko 20 volontera iz Srpca i okoline učestvovalo je tokom prvomajskih praznika u ekološkoj akciji u poznatom izletištu “Ljeskov konak”, na imanju Milutina Bogosavca u Kaocima.

– Već treću godinu zaredom okupljamo brojne prijatelje koji inspirisani radom i kreativnošću uređuju izletište i tako šalju poruku o potrebi očuvanja životne sredine. Akcija je imala moto “Snaga klade valja, ali pameti nigdje”, što simbolizuje današnjeg čovjeka koji uništava prirodu smatrajući sebe nadmoćnim i superiornim – kaže Milutinov sin Marko. On dodaje da su i ove godine napunili nekoliko vreća smeća, uglavnom plastičnih flaša, iz potoka i šumaraka, što još jednom potvrđuje da je svijest ljudi o zaštiti prirode još nedovoljna.

Paljenje vatre
Osim što otpad bacaju gdje stignu, mnogi izletnici su pokazali da i dalje posjeduju nisku ekološku svijest, što rezultira paljenjem guma uoči prvomajskog praznika i zagađivanjem sredine.

– Paljenje guma i vatre na svim mjestima je zabranjeno. Prošlih godina smo apelovali na građane putem lokalnog radija, ali ove godine smo obilazili terene i tri puta smo za dan naložili uklanjanje vatre i guma – rekla je Radenka Prodanović, komunalni inspektor u Foči.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,