Kandidata za vojsku 22 puta više nego slobodnih mjesta

14.05.2012.

Ministarstvo odbrane BIH

INFO – Čak 22 puta više kandidata nego što je potrebno prijavilo se na konkurs Ministarstva odbrane BiH za profesionalne vojnike.

Kako nam je potvrđeno iz Ministarstva, stigle su 6.593 prijave mladih do 27 godina, od kojih će tek 300 imati priliku da obuče vojnu uniformu.

Razlog tome je ogromna nezaposlenost u državi, a vojni poziv nudi sigurnost, dobra i redovna primanja, potvrđeno je “Nezavisnim” u Ministarstvu odbrane BiH.

Posao profesionalnog vojnika posebno je interesantan tzv. jačem polu, pa je prijavljeno 3.870 muškaraca, takođe apliciralo je i 340 žena, dok prijave poštom tek treba da pokažu polnu strukturu.

Radnu sreću u Oružanim snagama BiH (OS BiH) pokušavaju da nađu i braća Bojan i Borko Madžarić. Kako kažu, uvijek ih je privlačila vojna služba i uniforma, ali jedan od presudnih razloga svakako su redovna primanja i planiranje budućnosti.

“Danas je teško pronaći bilo kakav posao. Radna mjesta su popunjena i prije raspisivanja konkursa u preduzećima, pa je bilo uzalud prijavljivati se. Vjerujem da sam sposoban da obavljam odgovorne dužnosti u OS BiH i zato sam se i pijavio. Koliko sam upućen, plate su veoma dobre i redovne, pa bi i budućnost mogla da bude svjetlija”, istakao je Bojan, dok Borko potvrđuje njegove riječi

Razlog tome je ogromna nezaposlenost u državi, a vojni poziv nudi sigurnost, dobra i redovna primanja, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane BiH

U Ministarstvu odbrane BiH kažu da se u centre za regrutovanje i tranziciju OS BiH u Banjaluci, Sarajevu, Čapljini i Tuzli prijavilo 4.210 zainteresovanih, a još 2.383 prijave stigle su poštom.

“Prema evidenciji, prijavilo se 3.013 Bošnjaka, 825 kandidata je iz reda srpskog, 365 iz reda hrvatskog naroda, a sedam je iz reda ostalih”, pojasnila je Uma Sinanović, portparol Ministarstva odbrane BiH.

Ipak, vojničke dane, prema pravilima, brojaće samo 161 Bošnjak, 74 Srbina, 62 Hrvata i troje iz reda ostalih. Od ukupnog broja primljenih, mjesta u Oružanim snagama BiH biće i za 30 žena.

“Najviše kandidata primićemo na upražnjena mjesta u rodovima pješadije, saobraćajne službe, inženjerije i još osam vrsta rodova i službi u OS BiH. Najmanje kandidata biće raspoređeno na dužnosti atomsko-biološko-hemijske odbrane i artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane”, naglasila je Sinanovićeva.

Mladi vojnici će, kako su naveli u Ministarstvu odbrane BiH, nakon prijema u profesionalnu vojnu službu i završene specijalističke obuke, sve zadatke obavljati ravnopravno sa starijim kolegama.

“Svi oni obavljaju dužnosti straže i obučavaju se da, u slučaju elementarnih nepogoda ili bilo kakvih nesreća, učestvuju u pomoći stanovništvu i sanaciji terena, te rade druge poslove u nadležnosti OS

BiH. Tek manji dio vojnika odlazi i u mirovne misije”, kazala je Sinanovićeva.