Kompromis isključuje stečaj

21.05.2012.

vatrogasci

ROGATICA –  Poslije višečasovnih pregovora na relaciji predstavnici Javne ustanove Teritorijalna vatrogasana jedinica – advokat iz Novog Goražda Časlav Semiz, koji je na sudu zastupao jedan brij vatrogasaca, – načelnik opštine Radomir Jovičić u ponedeljak je postignut dogovor da se u cilju deblokade žiro-računa po tužbama radnika za 2009. i 2010. godinu, kao preduslov da se ne uvodi stečajni postupak nad Jedinicom, radnici odreknu naknada po tužbama, a da se za uzvrat u finansijskom planu Vatrogasne jedinice predvide sredstva za redovnu isplatu plata, toplog obroka i izmirenje sudskih troškova, reče načelnik opštine Radomir Jovičić.

Pismene izjave o odricanju radnika naknada po tužbama obezbjediće advokat Semiz i one će biti dokaz da su kompromisno riješeni problemi vatrogasaca i da nema razloga za uvođenje stečajnog postupka na raspravi u Privrednom sudu Istočno Sarajevo koja je zakazana za četvrtak 24. ovog mjeseca. Svi ostali problemi će se rješavati na osnovu zakona, pa ne postoji potreba za nastavkom štrajka, a to znači vraćanje radnika redovnim poslovima, vozila i ostale opreme u prostorije Jedinice.

Inače, većina vatrogasaca pod punom opremom i raspoloživim voznim parkom i u ponedeljak su pred zgradom opštine dočekali zaposlene u opštinskoj administraciji. Time su relizovali prošlog petka najavljeni generalni štrajk u traženju izlaza iz finansijske krize koja u TVJ tinja već više od dvije godine.

– Sa dogovorom od prošlog ponedeljka izgleda da mi nećemo više biti predmet različitih komentara u gradu i opštini. Mi smo zato da čuvamo imovinu i građane, ali i da nam se plati naš rad. Ovako više nije moglo ići. U pitanju je 18 zaposlenih i 72 člana naših porodica od kojih rijetko još neko radi, a plate nismo primili evo već punih 11 mjeseci, reče vatrogasac Mitar Kovačević.