Krivolov u centru grada

05.05.2012.

ribolov

FOČA – Iako je lov ribe zakonski kažnjiv na mjestima gdje ribolov nije dozvoljen, ni to ne sprečava stotinu fočanskih “ribolovaca” da već danima naočigled svih love škobalja koji se mrijesti u rijeci Ćehotini.

Riba škobalj svake godine u ovo doba dolazi u male rječice poput Ćehotine koje su pogodne za njihov mrijest.

– Takozvani ribari ga sačekuju u jatima i kako god da zahvate oni ga povuku za stomak, oko i peraja i bukvalno nagrde te ribe. Stavljaju više udica, odnosno trokuke, i praktično kače škobalja. Ne hvataju ga na mamac, kao što je uobičajeno svugdje u svijetu. Osim za lične potrebe, ti ribari uglavnom prodaju škobalje, koji na tržištu koštaju oko pet maraka. I to je opet krivično djelo, jer je prodaja i promet ribe, prema Zakonu o ribarstvu, zabranjena – pojasnio je Zoran Đorem, dugogodišnji ribar i predsjednik Sportsko-ribolovačkog društva “Mladica” Foča.

I dok krivolov u centru grada cvjeta, ovim problemom se niko konkretno ne bavi. Zadužene institucije kažu da nemaju mehanizama, načina, ribočuvara, ali ni novca da se izbore sa ovom vrstom čistog kriminala.

U SRD “Mladica” Foča kažu da zbog prošlogodišnjeg duga ova organizacija nema novca da angažuje ribočuvara.

– Nemamo novac da platimo ribočuvara koji je ovlašćen da obilazi teren i obavještava republičkog inspektora. Za ovo nedjelo predviđena je kazna i do 1.000 maraka – kaže Đorem.

O kakvim se dugovima ribolovačkog društva “Mladica” radi i zbog čega ne mogu platiti ribočuvara pojasnio je sekretar Milenko Vuković.

– U pitanju je dug iz prošle godine po osnovu neuplaćenih doprinosa zaposlenih koji je uslijedio pošto smo svrstani u profitne organizacije. Račun nam je blokiran. Taj dug je 1.500 maraka, samo iz članarina dobijamo novac. Od te sume 20 odsto odlazi resornom ministarstvu, 15 odsto Savezu i ostalo na dug. Obraćali smo se opštini da nam pomogne finansijski, ali nikada ništa od njih nismo dobili – rekao je Vuković.

Sa druge strane, čelni ljudi opštine kažu da SRD “Mladica” nikada nije bila na budžetu.

– Oni nikada nisu dobijali grantove iz budžeta opštine, već su se finansirali iz svojih članarina. Neophodno je postaviti odgovorno lice u toj organizaciji koje se mora baviti tim problemom – rekao je načelnik opštine Zdravko Krsmanović.

Kako bi spriječili bruku i očigledan krivolov, saznajemo da će se u rješavanje problema uključiti lokalna policija da bi svi oni koji nelegalno love škobalja bili kažnjeni.