Krsmanoviću prijeti pet godina zatvora

Agencije - 05. maja 2012. 058.ba

 

nacelnik Foče

FOČA – Iznoseći završne riječi u “slučaju Srbinjeprevoz”, okružni tužilac Žarko Milić predložio je u petak Osnovnom sudu u Foči da kazni načelnika ove opštine Zdravka Krsmanovića za počinjeno krivično djelo zloupotrebe službene dužnosti, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Prvostepena presuda za ovo krivično djelo, za koje je propisana zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, biće donesena u ponedjeljak, 7. maja. U “predmetu Srbinjeprevoz” Krsmanović se tereti da je zloupotrijebio službenu dužnost i pokušao da pribavi imovinsku korist privatnom preduzeću “Peđa turs” iz Foče, tako što je dao punomoć Zoranu Ćosoviću da u ime Skupštine opštine Foča na licitaciji kupi nekretnine preduzeća “Srbinjeprevoz” Foča u stečaju, čime je oštetio preduzeće “Autokomerc” vlasnika Vlada Đajića, koje je ispunilo uslove za učešće na licitaciji.

Prema izjavama svjedoka i dokazima iznesenim tokom procesa, Krsmanović se tereti da je, korišćenjem prava prečeg, kupio imovinu “Srbinjeprevoza” u stečaju bez odluke SO Foča, nezakonito sklapao ugovore, prekoračio svoja ovlašćenja i pokušao da pribavi imovinsku korist drugom licu. Tim nezakonitim radnjama oglušio se o Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut SO Foča, Zakon o prometu nepokretnosti i Krivični zakon RS.

Tužilaštvo smatra da se u radnjama optuženog Krsmanovića stiču svi elementi krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

– Optuženi je, kao izabrani funkcioner u organu izvršne vlasti, iskoristio svoj položaj u namjeri da pribavi imovinsku korist preduzeću “Peđa turs” – rekao je Milić u završnoj riječi.

Navodeći iskaze svjedoka u završnim riječima, Milić je naveo da je Krsmanović sklapao ugovore kako mu je u datom trenutku odgovaralo, o čemu odbornici Skupštine ništa nisu znali, kao i da je odluke u navedenom slučaju prilagođavao trenutnoj situaciji.

– Iz iskaza Radojice Mlađenovića, odbornika SO Foča, proizlazi da optuženi redovno koristi sredstva budžeta opštine Foča bez odluke SO, a kad potroši sredstva za koja je potrebno odobrenje SO, on to odobrenje retroaktivno traži – naveo je Milić.

Oštećeni Vlado Đajić rekao je da “predmet Srbinjeprevoz” jasno pokazuje sve nezakonite radnje Zdravka Krsmanovića, čiji je cilj pribavljanje lične koristi.

– Krsmanović je putem zaobilaznog kruga, na samo njemu svojstven način, pokušao da sebi pribavi korist, a dokaz za to je današnja autobuska stanica u Foči, koja je u njegovom vlasništvu – rekao je Đajić.

Krsmanovićeva odbrana smatra da Đajić nije oštećen u ovom slučaju i da je optužnica protiv Krsmanovića nerazumljiva.

– Krsmanović ni sebi ni drugom licu nije pribavio nikakvu konkretnu imovinsku korist, ne postoji nikakva šteta u ovom predmetu, nju čak ni vještak nije utvrdio. Ovdje nema ni krivičnog djela ni njegovog pokušaja. Svi ugovori koji je zaključivao nisu bili ovjereni u sudu i kod notara i nisu mogli izazvati nikakve pravne posljedice. On je samo pokušavao da riješi pitanje normalnog javnog autobuskog saobraćaja u Foči i nije prekoračio svoja ovlašćenja – naveo je Krsmanovićev advokat Bakir Ljubović.

Krsmanović je pred Sudom u Foči rekao da je cijeli predmet politički postavljen protiv njega, sa motivom političkog obračuna njegovih neprijatelja s njim, koji su u to uvukli sve institucije.

Sporni ugovori
Krsmanović je sa preduzećem “Peđa turs” zaključio ugovor o partnerstvu i poslovnoj saradnji za obezbjeđenje redovnog održavanja putničkog saobraćaja na području opštine Foča, zatim ugovor o kupoprodaji nekretnina sa preduzećem “Srbinjeprevoz”, ugovor o cesiji sa NLB Razvojnom bankom, filijala Foča odnosno direktorom Jovankom Dobrilović i Predragom Kunarcem, vlasnikom preduzeća “Peđa turs”.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,