Krsmanoviću šest mjeseci uslovno

08.05.2012.

Zdravko Krsmanović

FOČA – Osnovni sud u Foči prvostepenom odlukom proglasio je načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanovića krivim za zloupotrebu službene dužnosti i izrekao mu uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora.

Odlukom suda Krsmanović bi snosio sudske troškove u iznosu od oko 4.000 maraka.

U “predmetu Srbinjeprevoz” Krsmanović se tereti da je zloupotrijebio službenu dužnost i pokušao da pribavi imovinsku korist privatnom preduzeću “Peđa turs” iz Foče, tako što je dao punomoć Zoranu Ćosoviću da u ime Skupštine opštine Foča na licitaciji kupi nekretnine imovine preduzeća “Srbinjeprevoz” Foča u stečaju, čime je oštetio preduzeće “Autokomerc” vlasnika Vlada Đajića, koje je ispunilo uslove za učešće na licitaciji.

Čitajući presudu sudija Naida Cuplov je navela da je Krsmanović kao službeno lice prekoračio ovlašćenja u namjeri da pribavi ikakvu imovinsku korist drugom licu.

– Nesumnjivo je prekoračio svoja ovlašćenja i vršio radnje koje same po sebi nisu nezakonite, ali za čije je vršenje isključivo potrebna odluka Skupštine opštine Foča, koju on nije imao – navela je Cuplov.

Krsmanović je, dodala je Cuplov, postupao u namjeri da drugome pribavi imovinsku korist, a ne u korist javnog interesa za opštinu Foča.

– U ovom djelu korist nije navedena, ali je ona vidljiva u ugovorima koje je optuženi zaključivao – navela je sudija Cuplov obrazlažući donesenu prvostepenu presudu.

U presudi stoji da je Krsmanović prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut opštine Foča, Zakon o prometu nepokretnosti i Krivični zakon RS.

Oštećeni Vlado Đajić rekao je poslije objavljivanja presude da nije u potpunosti zadovoljan.

– Nezadovoljan sam, jer je ovo blaga kazna za ono što je Krsmanović učinio – rekao je Đajić.

Na donesenu prvostepenu presudu Krsmanovićeva odbrana ima pravo da podnese žalbu Okružnom sudu u Trebinju u roku od 15 dana. U slučaju da Sud u Trebinju uvaži žalbu, dalji postupak vodio bi se pred ovim sudom.

Krsmanović nije juče želio da komentariše prvostepenu odluku.

– Ne mogu ništa sada da kažem dok mi odluka ne bude i zvanično uručena – kratko je rekao Krsmanović.

Izbori

U slučaju da pravosnažna odluka u “slučaju Srbinjeprevoz” bude ista kao i prvostepena, Zdravko Krsmanović ne bi mogao da se kandiduje za načelnika na lokalnim izborima u oktobru.

U Izbornom zakonu BiH stoji da “izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže, te ako iz razloga utvrđenih zakonom izgubi pravo da bude biran.

– Samo kada se donese pravosnažna odluka o zatvorskoj kazni koja je previđena zakonom neko ne može da se kandiduje, ali može dok je prvostepena na snazi – pojasnila je portparol CIK-a BiH Maksida Perić.