Mladi za život bez vjerskih predrasuda

Glas Srpske - 17. маја 2012. 058.ba

susret teologa

FOČA – Zajednički život u BiH je moguć bez vjerskih netrpeljivosti i predrasuda, uz stalno razvijanje međureligijskog dijaloga i saradnje.

Ovo je poruka sa trodnevnih Susreta mladih teologa koje već sedam godina organizuje Međureligijski savjet u BiH u saradnji sa fondacijom “Konrad Adenauer”.

Tridesetak studenata pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta u Foči, Fakulteta islamskih nauka, katoličkog Bogoslovnog fakulteta i Franjevačke teologije na ovim susretima nadopunjuju svoja znanja, produbljuju međusobne kontakte, zagovaraju zajedničke projekte.

Kao gosti Bogoslovskog fakulteta u Foči posjetili su crkvu Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog, a kasnije i Atik-pašinu džamiju.

– Ovakvi susreti su od epohalnog značaja i doprinose zbližavanju religija. Iskreno pričamo o prošlosti, razvijamo saradnju i gradimo njene temelje, jer su to sve sutra budući imami, sveštenici, vjeroučitelji – priča Bogdan Tomić, student pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči.

Na studente islamskih nauka najviše utisaka ostavili su pravoslavni objekti.

– Najviše sam oduševljena vjerskim objektima, nikada prije nisam bila u pravoslavnoj crkvi. Ovakvi susreti i saznanja, kao i zajedničke radionice su nam značajni da bismo sutra pronašli rješenje za probleme koje imamo u našoj državi – rekla je Izeta Mešić, student treće godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Mladi teolozi sa katoličkih fakulteta na susretima stavljaju akcenat na zajedničku saradnju i razbijanje predrasuda o drugima.

– Ovakvi susreti doprinose nadogradnji suživota u BiH. Lijepo je kada se družimo i upoznajemo, jer upravo iz neznanja nastaju predrasude i strahovi o drugima. Ono što nam je zajedničko treba da njegujemo, na tome da zasnivamo svoje dijaloge, a ono što je naša posebnost treba da čuvamo – rekao je Ante Vrhovac, student katoličkog Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Stručni savjetnik Međureligijskog savjeta u BiH Božana Ivelić-Katava rekla je da su ovakvi susreti podsticaj zajedničkom dijalogu i projektima.

U okviru trodnevnih susreta koji se ove godine održavaju u Foči i Sarajevu mladi teolozi su posjetili i katolički Bogoslovni fakultet, Staru pravoslavnu crkvu, te Franjevačku teologiju u Sarajevu, Begovu džamiju, Fakultet islamskih nauka, Aškenasku sinagogu i Katedralu.

Predavanjem do znanja

Nešto više o crkvi, moštima i uopšte o vjeri i vjerovanju mladi teolozi mogli su čuti iz kratkog predavanja jereja Vladimira Stupara.

– Ovi susreti predstavljaju temelj budućnosti, jer čim ljudi uspostave lične kontakte oni ostvaruju prijateljstvo i razvijaju jedno društvo gdje će se svi osjećati i živjeti onako kako je to potrebno čovjeku – rekao je Stupar.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,