Na bogosluženju u Dobrunu i razgledanje Tare i Zlatibora

28.05.2012.

Rogaticani u dobrunu
ROGATICA – Grupa od 74 penzionera prošlog vikenda boravili su na jednodnevnom izletu u Zapadnoj Srbiji. Time je nastavljena tradicija prema kojoj penzioneri jednom, a zavisno od mogućnosti i dva puta, godišnje upriliče obilazak kulturno-istorijskih, vjerskih i drugih znamenitih mjesta u Republici Srpskoj i Srbiji.

– Posljednji izlet, kazuje predsjednik Udruženja penzionera Radomir Bukva, na koga je pošlo je znatno više penzionera nego i jednog izleta ranije, započeli smo prisustvom bogosluženju u manastiru Dobrun kod Višegrada. Nakon kraćeg zadržavanja na bogosluženju, o istoriji ove svetinje penzionerima je govorila student istorije iz Višegrada, volonter u manastiru, Sandra Knežević.

– Izlet smo, dodaje Bukva, nastavili posjetom i razgledanjem Kusturičinog Drvengrada na Mećavniku, koga su po prvi put razgledali mnogi iz grupe koja je ove godine pošla na ovaj tradicionalni izlet penzionera.

– Nova destinacija je bila Tara. Pošto se u blizini Kremana, na putu za Taru, nalazi Spomen dom kremanskih proroka Tarabića, posjetili smo ga. Radi se o jednosobnoj brvnari koja sa svojom unutašnjosti i okolinom predstavlja muzej u malom. O kremenskim prorocima i njihovoj vidovitosti penzionerima je govorio Dragan Pjević, Kremanac po rođenju i autor istoimene knjige „Kremanska proročanstva – izvor novih inspiracija”

dom tarabića

KRALj U BURETU

Poslije fotografisanja kod drvenog kipa Miloša Tarabića i njegovog „pisara“ prote Zaharija Zaharića, posebna atrakcija bilo je bure u koga se svojevremeno sklonio od progona kralja Milana, budući kralj Petar Mrkonjić-Karađorđević i legenda o kosmičkoj kugli koja donosi sreću u životu, ljubavi i radu.

– Tara i ljepote istoimenog Nacionalnog parka prve kategorije, koga karakterišu stoljetne šume crnog i bijelog bora, bukava i drugog rastinja, među kojima je i čuvana Pančićeva omorika, oduševili su naše penzionere. Mnogi su kupili i po neki suvenir sa ove prelijepe planine. Stiglo su i do Mitrovca i jezera reverzibilne brane iz komplaksa HE na Drini „Perućac“, koje se nalazi na 840 metara nadmorske visine u reonu sela Zaovine, na granici opština Bajina Bašta i Višegrad, odnosno Srbije i Republike Srpske, kazuje Bukva.

Povratak sa jezera reverzibilne brane nije bilo i vraćanje kući. Poslije prijatnog ručka u objektu „Šargan – braća Sekulić“ put je nastavljen preka 31 kilometar udaljenom Zlatiboru. Iako je na ovoj nadaleko poznatoj plani, koja sve više liči na neki veliki grad, uporno sipila majska kiša, ostalo se više od dva sata. Razgledan je dio ljepota Zlatibora, kupio po neki suvenir kojih je bilo u izobilju, ali i posjetilo više ugostiteljskih objekata u kojim je, uz čašicu penzionerskih razgovora i po koji vic na svoj račun, popijena koja kafica, čaj ili pivo.

A onda, uz zadovoljstvo viđenim i doživljenim, nazad kući uz prijatnu vožnju „Arominih“ vozača dva Danka – iskusnijeg Tošića i mlađanog Sorka.