Novo izdanje novčanica od 10, 20, 50 i 100 KM

Glas Srpske - 16. маја 2012. 058.ba

novac

INFO – U BiH od 1. juna u opticaju će se naći novo izdanje novčanica konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, saopšteno je danas iz Centralne banke BiH, prenose agencije.

Nove novčanice, izdanje 2012. godina, štampane su u skladu sa redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj obezbjeđenje dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Te novčanice će u opticaju zamijeniti novčanice prethodnih izdanja, koje su zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina povučene iz opticaja, a novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja, navodi se u saopštenju.

Osnovna karakteristika novih novčanica KM je poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji obezbjeđuju kvalitet i trajnost, te zaštitu od falsifikovanja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica.

CBBiH ističe da izrada novog izdanja novčanica konvertibilne marke nema inflacioni efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštovanja principa karensi borda, što znači da će svaka izdana konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Kod novog izdanja novčanica, kod kog je na licu novčanice ispod potpisa i riječi “guverner” navedena godina štampanja “2012”, načinjene su određene izmjene u odnosu na prethodna izdanja, prvenstveno s ciljem njihove efikasnije zaštite od falsifikovanja.

Novo izdanje KM novčanica ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke BiH.

Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak – vrijednost apoena.

Zaštitna nit sa tekstom je kod novog izdanja potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM.

Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine četiri milimetra, s prozorima, u kojima se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju zavisno od ugla posmatranja.

Na apoenima 10 KM i 20 KM, vertikalno preko cijelog naličja novčanice nalazi se iridiscentna traka širine 10 milimetara, koja prikazuje oznaku KM, te vrijednost apoena.

Kada se novčanica posmatra pod različitim uglom, traka svjetluca i mijenja boju.

Na apoenima 50 KM i 100 KM, vrijednost apoena u donjem desnom uglu naličja novčanice štampana je posebnom optički promjenjivom bojom, a efekat promjene boje se vidi kada se novčanica posmatra pod različitim uglom.

Na 50 KM boja se mijenja od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu, a na 100 KM boja se mijenja od zlatnosmeđe do maslinastozelene.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,