Spomen kompleks u Starom Brodu uskoro područje od opšteg interesa

23.05.2012.
Spomen kapela-Stari Brod

ZAJEDNIČKA INICIJATIVA NARODNIH POSLANIKA

VIŠEGRAD – Narodni poslanici Skupštine Republike Srpske sa Gornjedrinskog i Sarajevsko-Romanijskog područja, Zoran Đerić, Miroslav Kojić, Snežana Božić, Veljko Marić, Ljiljana Bogdanović, Nikola Perišić, i Siniša Dodik uputili su predsjedniku Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, ministru rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Petru Đokiću zahtjev da se u skladu sa Zakonom uvrsti u prvu kategoriju spomenika i spomen obilježja od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i u kalendar obilježavanja značajnih datuma na republičkom nivou, stradanje više od 6000 srpskih civila ubijenih u proljeće 1942. godine u Starom Brodu i Miloševićima, opština Rogatica, od strane zloglasne ustaške „Crne legije“ pod komandom Jure Francetića.

U ovom nezapamćenom zločinu u kanjonu Drine žrtve su mahom bile žene i djeca, koji su pred ustaškom kamom pokušali da se u zbjegovima prebace na desnu stranu Drine i pređu na slobodnu teritoriju u Srbiji.

Zločin nad Srbima u Miloševićima i Starom Brodu u proljeće 1942. godine decenijama je vješto prikrivan od strane tadašnje vlasti. Umjesto da se poznati zločinci privedu pravdi i osude, zavladalo je neočekivano ćutanje, kao da se željelo sve ovo zaboraviti i kao da se čekalo da živi svjedoci pomru. Međutim, preživjeli su to pamtili i prepričavali, mnogi i zapisivali.

Poslije 66 godina, narod je sagradio spomen obilježje u Starom Brodu kao svjedočanstvo budućim generacijama, a u toku su završni radovi na izgradnji spomen kapele, u kojoj je na proljeće naredne godine planirana prva liturgija.

U zahtjevu se podsjeća da su u planu i druge aktivnosti na formiranju spomen kompleksa i izgradnji puta do Starog Broda, od strane Šumskog Gazdinstva „Sjemeć“ Rogatica, i konstatuje da su dosadašnje aktivnosti bile rezultat inicijative Mitropolije Dabrobosanske Srpske pravoslavne crkve, opština Višegrad, Rogatica, Sokolac i Han Pijesak, kao i brojnih građana – darodavaca.

U cilju planskog uređenja i zaštite područja uz spomen kompleks u Starom Brodu narodni poslanik Zoran Đerić je uputio Inicijativu načelniku opštine Rogatica, Radomiru Jovičiću da se područje Stari Brod – Miloševići, na području opštine Rogatica proglasi područjem od opšteg interesa.

U svojoj inicijativi Đerić predlaže da bi trebalo preduzeti sve aktivnosti kako bi se i objekat stare „Kuće-crkve“ u Starom Brodu stavio pod zaštitu, jer se radi o objektu od značajne istorijske važnosti za šire područje.

-Radi se o prijedlogu da Skupština opštine Rogatica, u skladu sa Zakonom, donese Odluku da se područje Stari Brod – Miloševići proglasi područjem od opšteg interesa. Ciljevi inicijative su da se završi i sačuva spomen kompleks i da se unaprijedi razvoj infrastrukture, poljoprivrede i sela, turizma, kulturne i ekološke baštine ovog, vjekovima besputnog područja. Takođe, cilj je da se na vrijeme zaustave svi vidovi ugrožavanja prirodnih vrijednosti navedenog područja kao i nelegalna eksploatacija prirodnih resursa, lova i ribolova. Na ovaj način bi se doprinijelo i podizanju svijesti javnosti o vrijednostima područja od opšteg intresa, konstastuje se u inicijativi narodnog poslanika Zorana Đerića, koja je osim na adresu načelnika Rogatice Radomira Jovičića upućena i Opštinskoj boračkoj organizaciji Rogatica, Šumskom Gazdinstvu „Sjemeć“ Rogatica, nadležnom parohu Srpske pravoslavne crkve za Stari Brod, Draganu Vukotiću iz Višegrada, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Rogatici, Mjesnoj zajednici Borike i medijima.