Obilježeno 20 godina od formiranja Prve čete

Glas Srpske - 12. маја 2012. 058.ba

Blace

VIŠEGRAD – Parastosom kod hrama Svete Trojice u Blacama kod Višegrada, postorojavanjem bivših pripadnika Vojske Republike Srpske i otkrivanjem spomen-ploče sa fotografijama još dva poginula borca, danas je u Višegradu obilježno 20 godina od formiranja Prve čete Prve lake pješadijske višegradske brigade VRS, prenose agencije.

Prvi komandir ove čete koja je brojala više od 140 boraca Milan Ilić podsjetio je da su se ova jedinica i srpski narod organizovali kao odgovor na organizovanje muslimanskih formacija, patritske lige i paravojnih grupa.

Komandir interventnog voda ove proslavljene jednice VRS Milisav Vasić Labud je istakao da je iz prve čete na ratištima Srpske poginuo 31 borac, a 40 ih je ranjeno.

– Ovo je dan kada poslije dvije decenije evociramo uspomene na naše pale saborce. Oni i mi smo se izborili da naša i njihova djece žive u slobodi, a bivši ratnici žele da sva naša pokoljenja žive u miru i nikad ne uzmu oružje u ruke – rekao je Vasić.

Vasiću je Opštinska boračka organizacija dodjelila zlatnik, a predsjednik organizcije Nedeljko Kokošar je rekao da borci očekuju od političara da čvršće nastave gdje su oni stali.

Komandant Prve višegradske pješadijske lake brigade Drago Gavrilović primio je raport od komandira čete Milana Ilića i poželio borcima u stroju da u slobodi žive bolje i lagodnije.

Obilježavanju događaja iz novije srpske istorije kod hrama u Blacama prisustvovali su delegat u Vijeću naroda RS Aleksandar Fulurija i narodni poslanik Miroslav Kojić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,