Otvorena izložba fotografija “Srce u kamenu”

15.05.2012.

foča

FOČA – U Muzeju “Stara Hercegovina” u Foči otvorena je izložba fotografija “Srce u kamenu”, autora Saše Savovića iz Gornjeg Milanovca, a u okviru Majskih dana duhovnosti, kulture i sporta.

Autor izložbe, koji se fotografijom profesionalno bavi 26 godina, rekao je da je postavka rađena za potrebe dokumentovanja spomenika Muzeja rudničko-takovskog kraja, a Fočaci će moći da je pogledaju do 23. maja.

“Srce u kamenu’ je fotografska priča o spomenicima krajputašima i usamljenim nadgrobnicima nastalim od 1885. do 1941. godine u rudničko – takovskom kraju. Zatečeno stanje je 326 spomenika, ali su oni podijeljeni po ratovima – srpsko-turski, srpsko-bugarski, Prvi i Drugi srpski ustanak,Prvi i Drugi balkanski rat, Prvi svjetski rat, te usamljeni nadgrobnici”, rekao je Savović.

Muzeji iz Foče i Gornjeg Milanovca saradnju bi trebalo da nastave razmjenom postavki. “Naš kraj obiluje predmetima i svjedočanstvima iz Drugog srpskog ustanka. Tako da bismo uvijek mogli da ponudimo postavke o tom periodu, Obrenovićima i knjazu Milošu”, rekao je direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Gornji Milanovac Miloš Nikolić.

Fočanski Muzej “Stara Hercegovina”, takođe, ima brojne predmete iz nekoliko istorijskih perioda. “U Gornjem Milanovcu bismo mogli da predstavimo jednu od naših stalnih postavki – ‘Foča kroz vijekove’, gdje je na fotografijama prikazan razvoj Foče, a moguće je da se pojavimo i sa izložbom ‘Kulturno-istorijski spomenici Gornjeg Podrinja”, kaže direktorica Muzeja “Stara Hercegovina” Foča Branka Dragičević.