Otvorena izložba fotografija „Srce u kamenu“

Agencije - 15. маја 2012. 058.ba

foča

FOČA – U Muzeju „Stara Hercegovina“ u Foči otvorena je izložba fotografija „Srce u kamenu“, autora Saše Savovića iz Gornjeg Milanovca, a u okviru Majskih dana duhovnosti, kulture i sporta.

Autor izložbe, koji se fotografijom profesionalno bavi 26 godina, rekao je da je postavka rađena za potrebe dokumentovanja spomenika Muzeja rudničko-takovskog kraja, a Fočaci će moći da je pogledaju do 23. maja.

„Srce u kamenu’ je fotografska priča o spomenicima krajputašima i usamljenim nadgrobnicima nastalim od 1885. do 1941. godine u rudničko – takovskom kraju. Zatečeno stanje je 326 spomenika, ali su oni podijeljeni po ratovima – srpsko-turski, srpsko-bugarski, Prvi i Drugi srpski ustanak,Prvi i Drugi balkanski rat, Prvi svjetski rat, te usamljeni nadgrobnici“, rekao je Savović.

Muzeji iz Foče i Gornjeg Milanovca saradnju bi trebalo da nastave razmjenom postavki. „Naš kraj obiluje predmetima i svjedočanstvima iz Drugog srpskog ustanka. Tako da bismo uvijek mogli da ponudimo postavke o tom periodu, Obrenovićima i knjazu Milošu“, rekao je direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Gornji Milanovac Miloš Nikolić.

Fočanski Muzej „Stara Hercegovina“, takođe, ima brojne predmete iz nekoliko istorijskih perioda. „U Gornjem Milanovcu bismo mogli da predstavimo jednu od naših stalnih postavki – ‘Foča kroz vijekove’, gdje je na fotografijama prikazan razvoj Foče, a moguće je da se pojavimo i sa izložbom ‘Kulturno-istorijski spomenici Gornjeg Podrinja“, kaže direktorica Muzeja „Stara Hercegovina“ Foča Branka Dragičević.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,