Parastos uz svijeće voštanice

03.05.2012.

parastos

ROGATICA – Kad god dođem na ovo mjesto čini mi se da čujem vrisku djece i žena i osjećam miris paljevine, priča Dragan Ristanović (62) iz Rogatice kome su tragičnog 27. aprila ratne 1942. ustaše zloglasne „Crne legija“ Jure Francetića pomognute komšijama iz okolnih sela, u Gornjem Osovu na svirep način, paljenjem u kući i štali djeda Koje Ristanovića na obroncima Mednika usmrtili baku – očevu majku, Milku i šest njenih kćerki, a Draganovih tetki, Ljubinku, Stojanku, Darinku, Gojku, Vojku i najmlađu Radojku i još 17 bližih srodnika iz familije Ristanović. Sa njima toga dana u pepeo je pretvoreno i osmoro Kovačevića, sedmoro Tomovića, po petoro Lubinića, Koranjića i Zekovića, troje Bojata, dvoje Lošića, Ilinka Balčak sa Borika koja je došla u Osovo da se nađe pri ruci sestri Anđelki Ristanović koja je tek rodila sina Milana i svo troje završili u štali Koje Ristanovića, i tako redom do 90-toro koliko ih je, uglavnom staraca, žena i djece, tog dana poslato na onaj svijet. Ostala je u životu, dodaje on, samo tada 13-godišnja Persa Zeković-Savčić koju je, pričala je ona, iz vatrenog grotla radi njoj nepoznatih razloga spasio neki ustaša-čovjek, najvjerovatnije što je u njoj vidio svoju kćerku.

Surovu smrt u štali Koje Ristanovića slučajno je izbjegla i tada osmogodišnja Gojka Bojat-Zoranović, jer su je njeni poslali da dotjera ovce koje su bile na paši u drugom dijelu sela. Ali, zato su joj na mukama završili braća Radoje (6) i Momčilo (4), sestra Rajka (11), baka i djed po majci Rosanda i Risto Koranjić.

Njima u čast i na sjećanje prošle subote, a povodom 70-te godišnjice ovog masakra, kod prigodnog spomen obilježja koje je, zbog čuvanja „bratstva i jedinstva“ podignuto prije samo osam godina na ostacima štale u kojoj je spaljeno najviše nedužnih, u prisustvu većeg broja potomaka, rodbine i poštovalaca, održan parastos i zapaljeno 90 svijeća voštanica, a predstavnici Boračke organizacije opštine položili zadušni vijenac.

Parastos je služio paroh borički Dragiša Simić, a obraćajući se prisutnim načelnik Odjeljenja za opštu upravu u opštini Miladin-Mišo Ikonić između ostalog rekao je da je pokrenuta inicijativa da se dan stradanja nedužnih, samo zbog toga što su bili Srbi, u Gornjem Osovu uvrsti u kalendar obilježavanja značajnih datuma od republičkog znača, jer su ovdje mučeničkom smrću stradali nevini ne samo sa područja opštine Rogatica, nego i Sokoca i nekih drugih mjesta na Romaniji i Olovu koje je na izbjegličkom putu za Srbiju i slobodu u ovom malom selu stigla zločinačka ruk