Pčele na trpezi medvjeda

Sreten Mitrović - 11. маја 2012. 058.ba

ROGATICA – Dva od tri društva pčela koliko je u Milenka Šarenca iz Sjeverska kod Borika u modernim sanducima preživjelo prošlu po pčele tešku zimu, potpuno je uništio medvjed na „paši“ stotinjak metara daleko od kuće njihovog vlasnika.

– U cilju da pčelama što prije ponudim prve poljske medonosne biljke iz polja ispod Bokšanice, Sene i Ljute Strane, ali i polen bora, omorike i ostalog šumskog rastinja, izmjestio sam ih iz matičnog pčelinjaka kod kuće u jednu obližnju livadu. I umjesto želje da se one što prije oporave od teške zime, stavio sam ih, što je ovdje nezapamćeno, na trpezu medvjeda iz okolnih šuma od kojih je jedan, ili možda više njih, potpuno razorio ovaj moj improvizovani pčelinjak, priča Milenko koji je dogogodišnji pčelar u ovom kraju.

– Nevjerovatno je, dodaje on, kakvu je medo ostavio pustoš u ovom mom mini pčelinjaku. Dok se sladio preostalim količinama meda iz zime imao je priliku i da se počasti i slatkim pogačama koje sam pčelama na dan-dva ranije stavio kao dodatnu prihranu.

Zanimljivo je da je jedan sanduk sa pčelama Milenko ostavio u „glavnom“ pčelinjaku kod kuće. To mu je sada i jedino društvo koje ima, ali uz bojazan da i njega medo ne nađe i uništi, kazuje on.

Pričinjena šteta je oko 500 maraka i Šarenac se nada da bi trebalo da mu je, u cilju kupovine novih društava, nadoknadi država, jer je štetu nanijela zakonom zaštićena divlja životinja.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini, Radovan Rosić, reče da su u obavezi za nadoknadu štete koju pričine medvjedi Vlada Srpske, Opština i teritorijalno pripadajuće šumsko gazdinstvo, u ovom slučaju „Sjemeć“.koju preslovljavate

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,