Pismo načelnika Popovića

31. маја 2012. 058.ba

Tomislav Popović

VIŠEGRAD – Povodom postavljanja spomenika na muslimanskom groblju Stražište u Višegradu 26. maja ove godine , na kome je ispisan natpis „Spomen obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima djeci, ženama i muškarcima žrtvama genocida u Višegradu“, načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović danas je uputio otvoreno pismo Javnom pravobraniocu Republike Srpske Slobodanu Radulju, ministru rada i boračko-invalidske zaštite Vlade RS Petru Đokiću, ministru unutrašnjih poslova Vlade RS Stanislavu Čađi i ministru uprave i lokalne samouprave Vlade RS Lejli Rešić.

 OTVORENO PISMO

Poštovani,

U Višegradu je dana 26.5.2012. godine na bošnjačkom groblju u Višegradu vršen ukop posmrtnih ostataka uglavnom i navodno pronađenih u zoni akumulacionog jezera Perućac. Skup je uredno najavljen, to je bila stvar bošnjačkog naroda i od lokalne vlasti u Višegradu niti se šta posebno tražilo tim povodom niti je bilo informacija na osnovu kojih bi se nešto preduzimalo. Istoga dana u isto vrijeme po Protokolu Boračke organizacije trajao je Skup obilježavanja 20 godina osnivanja Višegradske brigade.

Nastojali smo da oba Skupa proteknu mirno kako iz Višegrada u svijet ne bi otišla bilo kakva loša poruka. Ipak skandal nije izbjegnut, jer je tokom ceremonije ukopa posmrtnih ostataka, na groblju u Višegradu od strane udruženja “Ćuprija” iz Sarajeva postavljeno spomen obilježje na kome između ostalog piše ‘’ŽRTVAMA GENOCIDA’’.

Opozicija na čelu sa SDS-om je ne konsultujući lokalnu vlast već poslala otvorena pisma, iako su po ovom pitanju interesi zajednički. U Višegradu se tim povodom 01.6.2012. sprema protestni skup sa zahtjevom da se sa spomenika postavljenog 26.5.2012. godine izbriše riječ GENOCID, ili zamjeni sa nekom prikladnijom rječju.

Ne treba ni da spominjemo koliko je srpski narod propatio na ovim prostorima i koliko je osjetljiv na navedenu riječ, jer se teškom mukom borio protiv satanizacije i dokazao da nije genocidan. Istrpili smo mnoge individualne odgovornosti, često nepravedno pripisane, ali nikada nismo opravdavali zločin ma ko ga počinio. Ali ova riječ koja nameće kolektivni nemir nije nam potrebna posebno u gradu koji je otvoren, koji želi mir i prosperitet, koji je ostavio prošlost iza sebe da bi se okrenuo budućnosti. Osuđujemo sve one koji pokušavaju stvoriti nepotrebne tenzije i tražimo da preduzmete mjere iz Vaše nadležnosti kako bi se ovaj problem prevazišao.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,