Platiti zarađeno ili razlaz

Sreten Mitrović - 21. маја 2012. 058.ba

Dragan Miličević

ROGATICA – Neizmirenje obaveza prema zaposlenim iz trenutno važećeg Pojedinačnog kolektivnog ugovora na nivou JP „Šume Republike Srpske“ bili su razlog da Sindikalni i Nadzorni odbor Sindikata Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ ovih dana održe vanrednu sjednicu i nadležnim u Gazdinstvu i „Šumama Srpske“ upute energičan zahtjev za promjenu stanja ili razlaz.

– Pošlo se od toga, kazuje predsjednik Sindikata „Sjemeća“ Dragan Miličević, da su radnici po osnovu zarađenih a neisplaćenih plata za period 2009- 2011. zakinuti za preko 151.000 maraka koliko im je dozvoljavao kolektivni ugovor i ostvareni poslovni rezultati u svim fazama rada, da su za regres u 2010. i 2011. godini zakinuti za 50.000 maraka i da se uporno nastavlja praksa uravnilovke i jednakog nagrađivanja onih koji pozitivno posluju i gubitaši. Otuda i zaključak našeg Sindikata kojim se traži striktna primjena kolektivnog ugovora i Pravilnika o uvećanju osnovne plate zaposlenih u „Šumama Republike Srpske“.

– Ali, to nije i sve, naglasio je Miličević. I ono što se po bilo kom osnovu isplaćuje iz mjeseca u mjesec kasni iako „Sjemeć“ na zajedničkom računu ima dovoljno zarađenih sredstava. Nema ih na sonu jer ih je Uprava primjenjujući uravnilovku podijelila gubitašima koji ih ne mogu da vrate zbog poslovanja sa gubitkom.

PODRŠKA

– Podršku za naše stavove, naglasio je Miličević, dobili smo i od direktora Gazdinstva Milorada Jagodića. I on smatra da politika koja se vodi sa nivoa Uprave Javnog preduzeća ne stimuliše rad, nego naprotiv – nerad i javašluk.

– Podržao nas je i predsjednik Sindikata JP „Šume Republike Srpske“ Vlado Pavlović. I on se slaže sa nama da se nešto u preduzeću mora mijenjati kako bi se odvojio rad od nerada, da se odluke i akta od interesa za radnike ne mogu više donositi bez učešća i mišljenja Sindikata i da Sindikat ima pravo da se za interese svojih članova bori svim legalnim sredstvima sindikalne borbe, zaključio je Miličević.

– Pošto se i pored upozorenja ovako radi kontinuirano, Sindikat je zaključio i naložio rukovodstvu Gazdinstva da učini sve da se vrati žiro-račun Gazdinstvu kako bi se na vrijeme mogle servisirati obaveze prema dobavljačima, plate radnicima i izvršavati ostale zakonske i ugovorene obaveze dospjele na plaćanje. Do tada, podržali smo od direktora Gazdinstva o preusmjeravanju naplate sredstava sa prelaznog računa na transakcioni račun, jer više nemamo povjerenja u trošenje naših sredstva sa zajedničkog centralnog računa, dodao je Miličević.

Uz vraćanje žiro-računa Sindikat „Sjemeća“ traži i vraćanje Gazdinstvu statusa pravnog lica, pored ostalog i zbog toga što je njihov kolektiv od vrlo bitnog značaja za lokalnu zajednicu. Zapošljava 245 radnika i da bi oni mogli imati punu stabilnost potrebna im je i podrška u vidu pravnog lica, a ne radne jedinice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,