Počelo obilježavanje 20 godina od osnivanja brigade

Agencije - 25. маја 2012. 058.ba

obiljezavanje visegradska brigada

VIŠEGRAD – Obilježavanje 20 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ počelo je večeras svečanom akademijom koju je u Domu kulture u Višegradu organizovala opštinska Boračka organizacija.

Govoreći o VRS i stvaranju Republike Srpske za koju je živote dalo oko 23.000 srpskih boraca i 15.000 civila, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Srpske Dražen Perendija podsjetio je da je bilo planirano da se srpski narod iz BiH protjera s druge strane Drine.

„Vojska Republike Srpske spasila je svoj narod i donijela mu toliko željenu slobodu. U toj borbi istakla se i Višegradska brigada koja je odbranila svoju teritoriju ali je stizala da pomogne braći i na zapadnom i istočnom ratištu“, rekao je Perendija.

Prvi ratni komandant Višegradske brigade Drago Gavrilović podsjetio je na događaje u Višegradu iz aprila 1992. godine kada su, kako je rekao, „zelene beretke, predvođene SDA tukle Srbe, pravile barikade, ubijale domaćine na krsnoj slavi, a onda 6. aprila minirale tunel u Vardištu na putu Višegrad – Užice“.

„Šta je preostalo Srbima nego da se organizuju u brigadu koja je imala 1.300 boraca, 12 ruskih dobrovoljaca i 46 Kozaka kao i stotinjak dobrovoljaca iz Srbije“, rekao je Gavrilović.

On je dodao da su na tom ratnom putu Višegradske brigade živote za slobodu dala 144 borca, a oko 200 ih je ranjeno.

„Ratni veterani danas samo traže da bolje žive i da im se obezbijedi posao“, istakao je Gavrilović.

O Višegradskoj brigadi i njenim borcima govorio je i sveštenik Aleksandar Topalović.

Svečanosti obilježavanja dvije decenije Višegradske brigade nastavljaju se sutra postrojavanjem boraca, veterana rata, pomenom poginulim borcima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja iz otadžbinskog rata.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,