Podmlađivanje stare „dame“

24.05.2012.

gimnazija  u rogatici

ROGATICA – Zgrada bivše građanske škole koja je  otvorena davne 1926. godine jedan je od najstarijih i u svoje vrijeme najreprezentativnijih još uspravnih objekata koji svojom arhitekturom, vanjskim izgledom i unutrašnjim enterijerom podsjećaju na staru Rogaticu. Za skoro devet decenija bitisanja promijenila je puno stanara, najviše iz domena obrazovno-vaspitne uloge, da bi na kraju u ulozi kolektivnog centra u njoj završilo 13 izbjegličnih i raseljenih porodica i došla u stanje da je bila ruglo grada.

To je bio razlog da sanacija i rekonstrukcija ovog objekta uđe u Plan kapitalnih investicija za 2012. za što je u budžetu opštine obezbjeđeno 93.500 maraka, reče referent za urbanizam i građevinarstvo u Odjeljenju za prostorno uređenje u opštini, Zdenka Čarkić.

– Prema projektu sanacije stara „dama“, reče ona, će biti znatno podmlađena. Promijeniće joj se cjelokupna krovna konstrukcija u površini od oko 400 kvadrata sa limom kao pokrivačem i novim olucima. Zamijeniće se i cjelokupna stolarija, krpljenje i izrada spoljne fasade i unutrašnjih zidova, sanacija mokrog čvora, vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije. Uradiće se i novi patosi i izvršiti krečenje prostorija.

Zgradi će se vratiti prvobitna namjena, a to će reći učionice i ostale prateće prostorije i sve će to biti ponuđeno na zakup zainteresovanim, od kojih je Šahovski klub „Gorski-Termag“ već rezervisao jednu učionicu za okupljanje svojih članova.

Radove za 110 dana, počev od 14. maja, na javnom oglasu preuzelo je domaće DOO „Let“